Ki nem találod, honnan jött a rohamosztagosok fegyverének jellegzetes hangja

A Star Wars franchise azon ritkaságok közé tartozik, amelyek évtizedek, de immár inkább lassan fél évszázada képesek ugyanazt a rajongást kiváltani az emberekből, népszerűségük pedig a kezdetektől fogva töretlen. Még úgy is, hogy az eredeti trilógiához képest az ezredfordulón készült előzményfilmek és az utóbbi években megjelent folytatások sem nőhettek fel. De ennyi idő után is még mindig vannak olyan apró részletek és érdekességek, amelyekről talán nem hallott minden fanatikus rajongó.

Vegyük példának az egyik olyan effektet, amely gyakorlatilag mindegyik filmben jelen van, és ha álmából ébresztünk egy rajongót, azonnal beugrik neki. Ez nem más, mint a rohamosztagosok fegyverének jellegzetes hangja. Ugye, hogy máris ott visszhangzik az agyadban?

De azt már csak kevesen tudják, hogy ez a jellegzetes hang valójában honnan származik. A franchise talán legjellegzetesebb effektjét (amivel talán csak a fénykardok suhogása versenyezhet) a film egyik speciális effektekért felelős hangmérnökének köszönhetjük.

Ben Burtt a családjával volt túrázni, amikor talált egy AM-rádió átjátszótornyot. Ezen volt egy vezeték, amit elkezdett ütögetni egy apró kalapáccsal. Egy jó hangmérnök még a WC-re is mikrofonnal és hangfelvevővel jár, így ekkor is volt nála egy kéznél. Fel is vette közvetlen közelről azt a fura hangot, amit a vezeték adott ki. Mi pedig azóta is ezt hallgatjuk gyakorlatilag minden Star Wars filmben, rajzfilmben vagy videojátékban.