Magyar filmsiker Krakkóban!

A Szolgalelkű Óriások tényfeltáró dokumentumfilm kapta a 3. Krakkói Zöld Film Fesztivál közönségdíját.

2020. augusztus 16 és 23 között került megrendezésre a 3. Krakkói Zöld Film Fesztivál, ahol földünkkel és annak megóvásával kapcsolatos filmek kerültek bemutatásra.

A beküldött 700 film közül a zsűri 70 alkotást választott ki és értékelt úgy, hogy érdemes a nagyközönségnek is bemutatni. Így jutott be Majoros Kinga,, Csapó András és Mátai András filmje a nagy dokumentumfilm kategória 10 kiválasztott filmje közé, ahol mellettük olyan nagyhírű produkciók kaptak helyet, mint az Oszkár díjra is jelölt Honeyland, vagy a National Geographics által készített Sea of Shadows című film, aminek nem mellékesen maga Leonardo DiCaprio az executive producere.

A Szolgalelkű Óriások című film arra a kérdésre keresi a választ, hogy hogyan élnek és hogyan élhetnének a Délkelet-Ázsiában a turizmusban dolgozó elefántok.

“Azért döntöttünk amellett, hogy az elefántokról készítsünk filmet, mert mind a hárman rengetegszer találkoztunk különféle turistacsalogató programmal utazásaink során, amelyek egyértelműen a látogatók és nem az állatok érdekeit tartották szem előtt. Ennek egyik leglátványosabb példája az elefántok helyzete Délkelet-Ázsiában. Bízunk abban, hogy a filmünkkel nem csak az elefántok, de az összes többi a turizmus által kihasznált állat jólétében változást tudunk hozni.” - indokolja a témaválasztást Mátai András.

A csapat 2019-ben indult útnak, és utazásuk során 3 elefántparkot jártak végig. A tervük az volt, hogy egy olyan délkelet-ázsiai túrán keresztül mutassák be az elefántok sokszor keserves mindennapjait, amit az átlag turista követ.