A Chevalier egy 2022-es amerikai életrajzi film, amelyet a francia-karibi zenész, Joseph Bologne, Chevalier de Saint-Georges életéről készítettek, akit Kelvin Harrison Jr. alakít. 

A filmet Stephen Williams rendezte, Stefani Robinson írta. A filmben szerepelnek még Samara Weaving, Lucy Boynton, Marton Csokas, Alex Fitzalan, Minnie Driver és Ronkẹ Adékoluẹjo.

A Chevalier világpremierjét a 47. Toronto Nemzetközi Filmfesztiválon tartották 2022. szeptember 11-én, és az Egyesült Államokban április 21-én mutatta be a Searchlight Pictures. A film általában kedvező kritikákat kapott a kritikusoktól.

A késő 1770-es években Mozart Párizsba látogatott. Az egyik előadásán, amikor a színpadon játszik, egy férfi, aki Joseph Bologneként mutatkozik be, felajánlja, hogy kíséri az 5. hegedűverseny előadását. Kezdetben mind Mozart, mind a közönség alábecsüli Joseph-t, de amint lenyűgözi őket a teljesítményével, a két zenész duóban játszik, amely Joseph számára sikerrel zárul.

Joseph Guadeloupeban születik Georges de Bologne és Nanon, egy afrikai származású fiatal nő gyermekként, Bologne birtokán. Gyermekként Josephet egy párizsi bentlakásos iskolába küldik, miután apja észreveszi a zene, tánc és vívás terén mutatott képességeit. Josephet sok társa és tanára zaklatja, de a hegedűjátékban és a zeneszerzésben mutatott tehetsége kiemeli osztálytársai közül. A francia udvarban Marie Antoinettere hatalmas benyomást gyakorol, amikor vívni látja, és lovaggá üti Chevalier (francia jelentése: "lovag") de Saint-Georges néven. Saint-Georges a királynő kedvelt társa lesz, és a udvar népszerű tagja. Saint-Georges sok női udvarló figyelmét is felkelti, különösen Marie-Madeleine Guimardét…

A film hazánkban a Telekom TV Go-n érhető el.

76 Chevalier  (2022)

dráma | életrajzi | történelmi

Joseph Bologne, Chevalier de Saint-Georges zeneszerző igaz története alapján, aki egy afrikai rabszolga és egy francia ültetvénytulajdonos törvénytelen fia, és aki zeneszerzőként... több»