Meghalt Grétsy László

Grétsy László, a neves nyelvész, tanár és a hazai nyelvművelés kiemelkedő alakja, kilencvenegy éves korában békésen, álmában elhunyt, jelentette  Blankó Miklós a Facebookon.

Grétsy 1954-ben diplomázott az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának magyar–történelem szakán, és 1960-ban a nyelvtudományok kandidátusa lett. Karrierje során a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézeténél dolgozott, ahol főmunkatárs és osztályvezető lett, 1992-ben pedig az MTA Magyar Nyelvi Bizottságának társelnökévé választották. Az Anyanyelvápolók Szövetségének 1989-től főtitkára, majd alelnöke, 1994-től ügyvezető elnöke, végül tiszteletbeli elnöke lett.

Grétsy televíziós műsorokkal vált ismertté, amelyek a magyar nyelv ápolásával foglalkoztak. Ilyen műsorok voltak a Családi félkör, A nyelv világa, a Szójáték klub, a Szabálytalan nyelvtanóra, az Anyanyelvi szószóló és az Álljunk meg egy szóra! Vágó Istvánnal. Számos szakfolyóiratnál dolgozott, mint felelős szerkesztő vagy rovatvezető, és egészen 2022-ig szerkesztőbizottsági tag volt a Magyar Nyelvőrnél.