Talán nem mindenki tudja, de nem Peter Jackson volt az első (messze nem…), aki feldolgozta J.R.R. Tolkien kultikus fantasy regényét, A gyűrűk urát. Most nem a nemrég felbukkant mulatságos orosz változatra gondolunk, ugyanis még a ’70-es évek végén készült egy animációs film, amely az első két regényt vette alapul. És ebben kis híján Mick Jagger szólaltatta meg Frodót.

A történet egészen pontosan 1978-ban játszódott le, amikor az animációs filmek területén igazi legendának számító Ralph Bakshi és stúdiója úgy döntött, hogy animációs filmet készít A gyűrűk ura első két regényéből. A projekten közel háromezer ember dolgozott a stúdióban, és elég nagy híre ment a dolognak.

E hír pedig idővel eljutott az akkoriban már az egyik legnagyobb rocksztárnak számító Mick Jagger, a The Rolling Stones énekesének fülébe is. Ő pedig úgy érezte, kiválóan életre tudná kelteni Frodót a mesében. Éppen ezért vette is a kalapját és felkereste Ralph Bakshit a stúdiójában.

A filmkészítő persze szívéjesen fogadta a sztárt, körbe is vezette a stúdióban. De lehet, hogy ez volt az, amit nem kellett volna. Ralph Bakshi egy későbbi interjúban elárulta, hogy valóságos hisztiroham söpört végig a stúdión, mikor híre ment, hogy Mick Jagger az épületben van. A csapatot ugyanis nagyrészt művészeti iskolákból kikerült fiatal tehetségek alkották, akik rajongtak a sztárért. Emeletről emeletre futótűzként terjedt a hír, hogy ott sétál közöttük. A fiatal lányok, amikor meglátták felsikoltottak, de olyan is volt, aki egyszerűen elájult. A fenti emeletekről pedig valósággal zúdult lefelé a tömeg a lépcsőkön keresztül, hogy láthassák a sztárt.

Ralph Bakshi azt is hozzátette, hogy a fia épp akkor a nyári szünetet töltötte és ő is a stúdióban volt az esetkor. Annyira megijedt a felpörgött tömegtől, hogy végül a mosdóban bújt el, amíg a kedélyek lecsillapodtak.

Azt nem tudni, hogy csak azért, amilyen reakciót Mick Jagger kiváltott a dolgozókból vagy más okból, de Ralph Bakshi köszönettel visszautasította a sztár felajánlását Frodó szerepére. Annyit mondott, hogy addigra már minden felvétel elkészült, nincs mit tenni.

A Gyűrűk Ura animációs film egyébként Mick Jagger nélkül is szép anyagi sikert aratott akkoriban. Még ha a minőségét össze sem lehet hasonlítani a 2000-es évek elején készült nagyszabású mozitrilógiáéval.