Mindent a filmről: Halálos iramban 8

2015-ben a Halálos iramban 7 rekordidő alatt érte el az egymilliárd dolláros összebevételt, s végül a világ hatodik legjövedelmezőbb filmje lett több mint 1,516 milliárd dollárral. Most a sorozat újabb fejezetét köszönthetjük.

Töténetünk kezdetén Dom és Letty házasok, Brian és Mia pedig kiszálltak a buliból. A hatóságok a csapat minden tagját felmentették a korábbi vádak alól, és ki-ki megtalálta a maga helyét a tisztes polgári életben. Ám felbukkan egy titokzatos nő (az Oscar®-díjas Charlize Theron játssza), aki visszacsábítja a bűn világába Domot, és arra kényszeríti, hogy elárulja társait. Ekkor a csapat olyan életveszélyes kihívásokkal szembesül, mint korábban még soha.
A hajsza Kuba partjaitól New York utcáin át a sarkvidéki Barents-tengerig tart: az elit csapat meg akarja akadályozni, hogy anarchisták káoszba döntsék az egész világot, és vissza akarják kapni azt az embert, aki családdá kovácsolta össze őket.
A Universal stúdió rekordokat döntögető sorozata utolsó trilógiájának első részében ismét törvényenkívüliként láthatjuk a Vin Diesel által alakított Dominic Torettót, visszatér a régi csapat és új szereplők is beszállnak a küzdelembe.
Ismét akcióba lép Dwayne Johnson Hobbs DSS-ügynök szerepében, akárcsak Michelle Rodriguez, akinek ezúttal nagyon személyesek a céljai: vissza akarja kapni a férjét. Tyrese Gibson játssza ismét Romant, a szájmenéses szívtiprót, aki még soha nem került olyan helyzetbe, hogy ne tudta volna kidumálni magát belőle. Chris ’Ludacris’ Bridges a zseniális tech-guru és született autószerelő Tej szerepében tér vissza. Jason Statham alakítja Deckard Shaw-t, a brit kormány egykori orgyilkosát, aki most hirtelen a frontvonal másik oldalán találja magát Dom pálfordulása nyomán. Kurt Russell ismét Mr. Senki szerepében jelentkezik: a szövetségi ügynök a saját anyját is eladná a cél érdekében, és nem kap akut arcidegzsábát, ha át kell hágnia a törvényt. Nathalie Emmanuel játssza Ramsey-t, a zseniális hackert, akinek találmányát a földgolyó összes kormánya és terroristacsoportja szeretné megszerezni. Elsa Pataky Elena szerepében tér vissza: az egykori riói zsaru képtelen dologra vállakozik annak érdekében, hogy megmenthesse szeretteit.

Charlize Theron Rejtjel becenevű titokzatos kiberterroristája mellett más új szereplőket is köszönthetünk. Scott Eastwood játssza Eris Reisnert, Mr. Senki pártfogoltját, akit e tényből kifolyólag csak Kis Senkinek becéznek. Az Oscar®-díjas Helen Mirren pedig olyan tizokzatos asszonyt alakít, amilyennel Dom még nem találkozott pályafutása során.

A családnak annyi:
kezdődik az újabb kaland

A Halálos iramban-csapat egyetlen tagja – színészek és filmes alkotók – sem tagadja, hogy Paul Walker volt a franchise szíve és lelke. A színésznek a hetedik rész forgatási szünetében bekövetkezett tragikus autóbalesete után felmerült a kérdés, van-e még értelme folytatni a sorozatot. A család gyászolt, de egyre inkább erősödött a gondolat, hogy egy új történet bizonyítani tudná, hogy a veszteségek ellenére hűek maradtak gyökereikhez.

Az alkotók úgy érezték, egészen új dologgal kell próbálkozniuk, ha folytatni akarják a sorozatot. Amikor úgy döntöttek, hogy a show-nak muszáj továbbmennie, elhatározták, hogy nagyot fognak robbantani, ami felrázza a rajongókat. Mivel a sorozat a kezdetek óta a család mibenlétének témáját boncolgatja, azt találták ki, hogy ezen az alapvető motívumon fognak nagyot csavarni.
Chris Morgan forgatókönyvíró, aki immár a sorozat hatodik epizódját jegyzi, ezúttal producerként is közreműködött. „A mostani rész azt a kérdést teszi fel, mi történik egy olyan fordulat után, amely alapjaiban rengeti meg mindazt, amit eddig kikezdhetetlennek gondoltunk – magyarázza Morgan. – Mi lesz, ha a családunk tartóoszlopa, aki mindig arról papolt, hogy sosem szabad egymás ellen fordulnunk, hirtelen megszegi a szabályokat? Mi történik, ha ő lesz a gonosz, és a családnak fel kell vennie vele a harcot? Ez eredeti fordulat, és egy kicsit ijesztő is. Nagyszerű drámai elem a franchise történetében, amely lehetővé tette számunkra, hogy újabb izgalmas epizódot készítsünk.”
„Mindig elképesztőnek találtam, hogy sok próbálkozás után végül mindig sikerül a jó és a rosszfiúk megalkotásának vékony és illékony határmezsgyéjén egyensúlyoznunk – veszi át a szót Moritz producer. – Minden régi és új karakterünk számára lehetővé tettük, hogy különböző irányokba fejlődjön. Soha nem prekoncepciókkal vágunk bele egy-egy új fejezetbe, azaz nem döntjük el előre, merre fejlődjön a karakter, hanem hagyjuk, hogy minden természetes módon alakuljon. Ezt a közönség is nagyon élvezi: imádják ezeket a karaktereket, miközben sosem tudhatják, pontosan mi fog velük történni.”
Moritz és Diesel mindig ügyeltek arra, hogy a megfelelő rendezőt kérjék fel a feladatra: olyat, aki izgalomban tudja tartani a rajongókat, meglepően újat mond, de közben hű marad a sorozat hagyományaihoz. Így tudott új életet lehelni a franchise-ba Justin Lin a Tokiói hajszával, és így hozott létre világrekorder kasszasikert James Wan a Halálos iramban hetedik részével.
Így került képbe F. Gary Gray, aki készített már kiváló életrajzi filmet (Straight Outta Compton), izgalmas thrillert (Nincs alku /The Negotiator/), akciófilmet (Az olasz meló /The Italian Job/) és kultikus vígjátékot is (Végre péntek /Friday/).       
A rendező nem csupán új ötletekkel gazdagította a franchise-t, az is nagy előny volt a személyét illetően, hogy a szereplőgárdából több színésszel dolgozott már együtt: Diesellel a Túl mindenen (A Man Apart) című akciófilmben, Stathammel és Theronnal Az olasz melóban, Johnsonnal a Csak lazán (Be Cool) című vígjátékban.
Gray pontosan tudta, hogy mi a cél, amikor leült a film alkotóival megbeszélni a részleteket. „Dom Toretto számára a család a legfontosabb, de a mostani film cselekménye homlokegyenest az ellenkező irányba megy. Nemcsak az volt a célom, hogy ezúttal szokatlan történetet meséljek el, hanem az is, hogy megmutassam, a színészek hogyan viselkednek a számukra teljesen új szituációkban. Most teljesen új érzelmeket tárhatunk fel, hiszen Dom nekiront a saját családjának.”

Ne bízz senkiben

A rendező alapos kutatómunkát végzett: újranézte a franchise összes epizódját és beleásta magát a kommentekbe, amelyeket a sorozat sok millió rajongója posztolt a neten, nem rejtve véka alá markáns véleményét. Revelatív megállapításokkal is találkozott, ezek segítettek neki eligazodni abban, hogyan tudná minél jobban kielégíteni a rajongók igényeit.

Gray elhatározta, hogy a filmben ugyanolyan fontosak lesznek az apró, intim, ellesett pillanatok, mint a sorozattól elvárt hihetetlen törés-zúzás. Ami az érzelmeket illeti, a franchise rajongói számára a Dom-Letty love story jelenti a legfontosabb cselekményszálat.
Michelle Rodriguez 2001 óta formálja meg a vagány Letty Ortizt. A színésznő mindig is ragaszkodott ahhoz, hogy a pár kapcsolata annyira realisztikus maradjon, amennyire csak lehetséges, különösen a világot rengető kalandok fényében. Ez a kapcsolat újra és újra veszélybe került, leginkább a széria negyedik részében (Halálos iram /Fast & Furious/), ahol úgy tűnik, hogy Letty meghal. De Letty távollétében is jelen volt: a Halálos iramban: Ötödik sebesség végefőcím utáni jelenetének köszönhetően már lehetett tudni, hogy életben maradt, a következő részben pedig csatlakozott Domhoz és családjához.
„Egy nő legnagyobb ajándéka a szerelem – mondja Rodriguez. – Dom karakterét az jellemzi a legjobban, hogy képes érezni a szerelem erejét. Különleges férfinak kell lenni ahhoz, hogy valaki el tudjon fogadni egy erős nőt. De hát nem ez a szép a szerelemben? Annyira kötődsz a másikhoz, hogy csak az igazság számít. Vin és én azt próbáljuk átadni Dom és Letty kapcsolatát ábrázolva, hogy az ideális szerelem következményeként egy pár tagjai képesek a végsőkig harcolni egymásért, jóban-rosszban kitartanak együtt és hisznek egymásban.”
A mostani filmben Dom és Letty újra együtt vannak a sok megpróbáltatás után, és boldogan sütkéreznek a kubai verőfényben. De mindez azonnal köddé válik, amikor egy rutinküldetés balul sül el, és Dom elárul mindekit, akit valaha szeretett… és aki őt szerette.
Miután cáfolhatatlan bizonyítékok mutatnak arra, hogy Dom összeállt egy kiberterroristával, a hajdan oly egységes csapat kezd szétesni. Letty az egyetlen, aki még hajlandó hinni Domban, hiszen egy életre szóló szerelmet nem lehet megtagadni. „Letty-t a hite mozgatja az egész cselekmény során – magyarázza Rodriguez. – Tökéletesen ismeri Domot, töviről-hegyire tudja, hogyan működik, tehát nem adja fel egykönnyen. Kikezdhetetlen szerelem köti őket össze.”

Az Ötödik sebesség fordulópontot jelentett a franchise történetében, mert az alkotók visszahoztak korábbi karakereket, illetve újakat illesztettek a történetbe. A régi kedvencek közé tartozik Tyrese Gibson, Chris ’Ludacris’ Bridges, Sung Kang és Gal Gadot, az újak pedig Dwayne Johnson és Elsa Pataky.

Ebbe a körbe tartozik Nathalie Emmanuel zseniális hackere, Ramsey is, aki megalkotta az Isten Szeme fantázianévre hallgató nyomkövető szoftvert, amely körül a Halálos iramban 7 cselekménye bonyolódik. Izgalmas új karaktere a sorozatnak a Kurt Russell megformálta szuper-titkosügynök, Mr. Senki is. Jason Statham (Shaw) a hatodik rész végén debütált főgonoszként, kiderült, hogy ő a felelős Han haláláért a Tokiói hajszában, és Shaw karaktere a hetedik részben már az egyik főszereplővé lépett elő.

Mivel az új történetben a család egysége veszélybe kerül, a film alkotói szükségesnek érezték, hogy jobban bemutassák a legfontosabb karaktereket. Erre már akadt példa korábban is, amikor a hetedik részben Hobbs lánya, Samantha megjelent apja kórházi ágya mellett.

Morgan és Dwayne Johnson most együtt rajzolták meg Hobbs háttértörténetét. Bár az ügynök sziklaszilárd erkölcsi tartása némileg rugalmasabbá vált, amióta barátságot kötött Dommal, különös pálfordulása megbocsáthatatlan számára. Egy berlini titkos akció során Dom elárulja Hobbsot, aki magára marad. Az amerikai kormány is elhatárolódik tőle, így ugyanabba a szigorúan őrzött börtönbe kerül, ahová korábban főellenségét, Deckard Shaw-t zsuppolta. Mivel már nem a törvény jó oldalán áll, Hobbs kezdi levedleni magáról azokat a rétegeket, amelyek addig a legigazabb szuperzsaruvá tették.

Shaw, aki a hetedik részben rendíthetetlenül üldözte Domot és csapatát, a titkos szuperbörtönben tölti büntetését. Hobbs megérkezésével a bezártság már nem tűnik olyan elviselhetetlennek számára.

„Shaw-nak mindig van meglepő B terve, ezért kitűnő ötlet, hogy tovább hadakozik Hobbsszal – mondja Statham. – Dwayne-nel tovább fokozzuk egymás között a feszültséget, hiszen két összeférhetetlen figuráról van szó.”

Shaw-ról is többet tudunk meg ezúttal. Szintén van sziklaszilárd családi erkölcskódexe. Deckard öccse, Owen, akit Luke Evans walesi színész játszik, a hatodik részben bukkant fel, és ő volt az első gonosz, akiben megvolt Dom ravaszsága és elszántsága, ezért a csapat méltó ellenfélnek tekinthette. Deckard utoljára akkor látta az öccsét, amikor az életéért küzdött a kórházban – Dom bosszújának köszönhetően.

Ami Hobbsot és Shaw-t illeti, Gray szerette volna, ha szópárbajba keverednek – mielőtt ismét teljes erővel egymásnak esnének, mint a hetedik részben. A végül az egész börtönre kiterjedő tömegverekedés Mr. Senki szervezőzsenijének köszönhető, aki így akarja kijuttatni Hobbsot a szigorúan őrzött intézményből.

„Hobbs és Shaw mindketten rabok, de más-más okból küzdenek, és ez teszi olyan dinamikussá ezt az akciójelenetet – magyarázza Gray. – Imádtam, hogy két különböző harci stílust ütköztetünk egymással. Jason képzett harcművész és a parkour elemeit is alkalmazza (Franciaországból indult extrém sport, amelynek lényege, hogy minden akadályt legyőzve a legrövidebb úton el kell jutni A-ból B-be – a ford.), míg Dwayne nyers erőt alkalmaz, ha odavág valahová, ott kő kövön nem marad. Szeretem a kontrasztot, ami nemcsak a motivációikban, hanem a harci stílusukban is megnyilvánul. Erre a jelenetre a nézők biztosan emlékezni fognak.”

Kétévente eljátszani egy karaktert olyan luxus, amiben kevés színésznek van osztályrésze, de Chris 'Ludacris' Bridges a szerencsés kiválasztottak közé tartozik. Tej, a kütyü- és autómánis műszaki zseni immár ötödször szerepel a sorozatban. Sokat változott a kezdetek óta. Elhagyta az afrofrizurát, és már nem abban az olajos kezeslábasban tolja, mint a második részben, amikor először találkozhattunk vele. A legklasszabb ruhákkal, műszaki cuccokkal és ketyerékkel szerelte fel magát, ami csak a piacon kapható.

„Annyira belebújtam Tej bőrébe, hogy ha valaki azt mondja, hogy inkább ezt vagy azt kellene csinálnia, jól megsértődöm – mondja a rapperből lett színész. – Mindig arra törekedtem, hogy fejlődjön filmről filmre. Ezért nagyon komolyan veszem a szerepemet, vigyázok, hogy mit és hogyan mond és pontosan mi jön le vele kapcsolatban a vászonról. Még mindig nagyon sok dolgot nem tud róla a közönség. Az, hogy ő lett a csapat megbecsült tech-guruja, nagy előrelépés számára.”

Ramsey, a zseniális hacker az első, aki nyíltan rákérdez, hogy Dom melyik oldalon áll. „Ramsey nem tett meg olyan hosszú utat Dom oldalán, mint a többiek, mert csak a hetedik részben csatlakozott a csapathoz – mondja a karaktert alakító Nathalie Emmanuel. – Szívesen fogadták, pedig egy kicsit kilóg a sorból, mert a józan logika vezérli. Digiális a szemlélete, azaz nullákban és egyesekben gondolkodik és logikusan próbálja kimatekozni, mi történik körülötte. Azaz a többiektől eltérően kevésbé rabja az érzelmeknek, így ő meri feltenni a kérdést, hogy Dom áruló lett-e.”

Tej és Ramsey gyümölcsöző együttműködése Romant kissé háttérbe szorította, amit nem hagy szó nélkül. Roman Pearce mindig is az a kiapadhatatlan humorforrás volt a sorozatban, akinek a beszólásai ellensúlyozták a nagyszabású akciók és drámai jelenetek feszültségét. Roman nem ismer tekintélyt és ami a szívén, az a száján – az ő poénjai nyomán nevet legtöbbet a közönség.

Tyrese Gibson tér vissza Roman szerepében. A karakter Brian O'Conner gyerekkori jó barátja, aki a sorozat második részében bukkant fel. Gibson nagy olyan lelkesedéssel tért vissza régi karakteréhez, hogy arról is gondoskodott, hogy a stáb ne unatkozzon, amikor éppen nem forgatnak. Egy szaletlit építtetett, ahol a stábtagok és vendégeik zenét hallgathattak, tévét nézhettek, eszegethettek vagy születésnapot ünepelhettek.

Elsa Pataky spanyol színésznő játssza Elena Nevest, az egykori riói zsarut, aki beleszeretett Domba, aztán az ötödik részben menekülnie kellett a rendőrség elől. Dommal a Kanári-szigeteken kezdenek új életet. Letty felbukkanásával azonban vége szakad az idillnek. Elena összeomlik, de tudja, hogy Domnak meg kell tudnia az igazságot lelki társával kapcsolatban.

Elena lassan összeszedi magát és csatlakozik Hobbshoz a DSS-nél. Miután ismét régi önmaga lesz, otthagyja az ügynökséget és igyekszik lezárni a Dommal töltött múltat.

A történet drámai fordulata ellenére Patakynak meggyőződése, hogy a szerelem örökre összeköti Elenát és Domot. „Szerintem mindig össze fognak tartozni. Bár a nagy, romantikus szerelem elmúlt, a szeretet, a tisztelet és a barátság megmaradt. Akárki akármit mondjon, Elena, akárcsak Letty, tudja, hogy Dom számára a család a legfontosabb.”

Míg Elena lojalitása megkérdőzhetetlen, Mr. Senki még mindig nem fedte fel a lapjait. Kurt Russell, akinek a karaktere majdnem meghalt az előző részben, kaján örömmel tért vissza a pikírt kormányügynök szerepében.

„Amikor felbukkantam a hetedik részben, lehetőségem volt arra, hogy új színt vigyek a sorozatba – mondja a színész. – Nem sokat lehet tudni Mr. Senkiről, ami szerintem jót tesz a történetnek. Mostanra kiderült, hogy a csapat megbízhat benne. Nem tudom, hogy ez meddig maradhat így, de pont ettől izgalmas ez a karakter. Semmin nem lepődik meg és eléggé fálvállról veszi a dolgokat.”

Hollywood krémje: Theron és Mirren

A sorozat alkotói mindig arra törekedtek, hogy ne csak izgalmas fordulatokkal, de új arcok felbukkanásával is meglepetéseket okozzanak a közönségnek. E hagyomány jegyében két Oscar®-díjas, Charlize Theron és Helen Mirren is csatlakozott a színészcsapathoz.
„Mindig azon spekuláltunk, milyen jól jönne egy csodálatos női főgonosz, és persze azonnal Charlize Theronra gondoltunk” – árulja el Moritz.

„Nagy megtiszteltetés számomra, hogy a világ egyik legnépszerűbb sorozatában én lehetek az első női főgonosz – mondja a színésznő. – A világ legnagyobb manipulátora, és mindent képes megkaparintani, amit csak akar. De olyan szokatlan módon, hogy mindenkinek tátva marad a szája.”

Az új fejezet másik nagy meglepetése a szintén Oscar®-díjas Helen Mirren megjelenése, aki Dom különös szövetségese a történetben. A színésznő a 2016-os Oscar®-gálán környékezte meg Vin Dieselt, hogy szeretne szerepelni a következő epizódban, mivel imádja a gyors autókat és az unokaöccse rajong a sorozatért. Diesel azt gondolta, ha a világ egyik legjobb színésznője szeretne valamit, akkor meg is kell kapnia. Egy hét alatt beleírták Mirren karakterét a forgatókönyvbe. „Menet közben derült ki, hogy Helen bejelentkezése mekkora ajándék számunkra – magyarázza Diesel. – Az ő karaktere képezte azt a kötőszövetet, amely addig hiányzott a történetből.” 

A film szereplői

VIN DIESEL (Dominic Toretto / producer) Hollywood egyik legnépszerűbb akciósztárja lett az évek során. Nemcsak színészként, hanem producerként is nagy sikereket arat – e minőségében jegyezte a Riddick-sorozat harmadik részét, amelynek természetesen főszereplője is.

Nemrég mutatták be xXx: Újra akcióban (xXx: The Return of Xander Cage) című akciófilmjét, amely két hónap alatt 350 millió dolláros összbevételt ért el 85 millió dolláros költségvetés mellett.

Az általa alakított faember, Groot 2014-ben kultikus figurává nőtte ki magát A galaxis őrzői (Guardians of the Galaxy) című sci-fi akciófilm hatalmas sikerének köszönhetően.
A Halálos iramban 7 több mint másfél milliárd dolláros bevételt ért el, és minden idők legnézettebb filmje volt Kínában. Az azt megelőző epizód 800 millió dollárt hozott.
Diesel 2013-ban a Halálos iramban: Ötödik sebesség (Fast Five) főszereplőjeként volt látható, de a filmet producerként is jegyzi Neal H. Moritz-cal és Michael Fottrell-lel. Előtte a Halálos iram (Fast & Furious) sztárja volt, és ő készítette a Los Bandoleros című rövidfilmet is, amely a film DVD-jének egyik extrája: azt meséli el, milyen események vezettek a Halálos iramban látható elképesztő tartálykocsi-rabláshoz.
Dieselnek üzletemberként sincsen oka szégyenkezésre, videojátékokat gyártó vállalkozása, a Tigon Studios szép eredményeket ér el, 2004-ben például az év egyik legnépszerűbb játéka volt X-Boxon a The Chronicles of Riddick: Escape From Butcher Bay.

Diesel korábban Mathieu Kassovitz sci-fijében (Babylon A. D.) szerepelt Michelle Yeoh oldalán. Veterán zsoldost alakított, akinek egy nőt kell Oroszországból Kínába kísérnie. Nem tudja, hogy a nő egy organizmust hordoz, amelyet egy szekta meg akar szerezni, hogy génmanipulációval előállíthassák az új messiást.
A színész komoly kritikai sikert aratott a Védd magad! (Find Me Guilty) című tárgyalótermi drámában, amelyet a szakma egyik legjobbja, Sidney Lumet rendezett. A nyolcvanas években megtörtént esetet bemutató filmben az USA történetének leghosszabb bírósági eljárását dolgozták fel: húsz maffiózó ügyét három évig tárgyalták. Diesel Jackie DiNorsciót játszotta, aki a vádlottak közül egyedüliként lemondott az ügyvédhez való jogáról, és saját magát védte. Tíz kilót hízott, hogy hitelesen alakíthassa a 47 éves bűnözőt.
További fontosabb filmjei: Gorilla bácsi (The Pacifier), Riddick – A sötétség krónikája (The Chronicles of Riddick), Pitch Black – 22 évente sötétség (Pitch Black), Túl mindenen (A Man Apart), Brókerarcok (Boiler Room), Keménykötésűek (Knockaround Guys), Halálos iramban (The Fast and the Furious), xXx, Ryan közlegény megmentése (Saving Private Ryan).

DWAYNE JOHNSON (Hobbs ügynök) napjaink egyik legnépszerűbb akciósztárja, filmjeinek összbevétele meghaladja a kétmilliárd dollárt.
Hamarosan a Baywatch című filmben láthatjuk, amely a kultikus tévésorozat nagyszabású moziváltozata. (Bemutató: 2017. július 17.)

Legutóbbi kasszasikerei a Törésvonal (San Andreas) című katasztrófafilm, illetve a Központi hírszerzés (Central Intelligence) című akcióvígjáték voltak.

Herkules című kosztümös akciófilmjét részben Magyarországon forgatták. Azt megelőzően a Csapda (Snitch) című thriller főszereplője volt.

Az Ötödik sebességben csatlakozott Vin Dieselék csapatához Hobbs ügynökként, és azóta kihagyhatatlan szereplője a sorozatnak. Nemrég elhintette, hogy rendkívül nagy népszerűségnek örvendő karaktere spinoffot kaphat, azaz önálló filmet alapozhatnak rá (ahogyan történt például Rozsomákkal /„Farkas”/ az X-Men sorozatban).
Fontos szerepet játszott a G.I. Joe: Megtorlás (G. I. Joe: Retaliation) című akciófilmben, amely 335 millió dolláros összbevételt ért el. Nagy kritikai és közönségsikert aratott a Pain & Gain című akcióthrillerben. A szerzői filmessé avanzsált Michael Bay (Transformers-sorozat) megtörtént események alapján meséli el két miami testépítő (a másikat Mark Wahlberg alakítja) bűnesetét, akik emberrablásra adják a fejüket, és vállalkozásuk vérontásba torkollik.

Johnson beleszületett a szórakoztatóiparba, apja és nagyapja is profi pankrátorként aratott óriási sikereket. Őket bámulva nőtt fel, majd kivételes adottságainak köszöhetően futballöszöndíjat nyert a Miami Egyetemre, amelynek csapatával háromszor nyert országos bajnokságot.

Érdeklődése a családi örökség nyomán a pankráció felé fordult, és hamarosan The Rock néven lett ismert bajnok Amerika-szerte. The Rock Says című önéletrajza bestseller lett, válogatáslemeze pedig platina eladási kategóriát ért el.

Amikor Johnson a mozi iránt kezdett érdeklődni, hasonló frenetikus sikereket ért el.

Válogatott filmográfiája: A múmia visszatér (The Mummy Returns), A Skorpiókirály (Scorpion King), Az Amazonas kincse (The Rundown), Emelt fővel (Walking Tall), Csak lazán (Be Cool), Doom, Erőpróba (Gridiron Gang), Zsenikém – Az ügynök haláli (Get Smart), A Boszorkány-hegy (Race to Witch Mountain), Rohanás (Faster), Halálos iramban: Ötödik sebesség (Fast Five), Utazás a rejtélyes szigetre (Journey 2: Mysterious Island).

MICHELLE RODRIGUEZ (Letty Ortiz) pályafutása kezdetén két évig statiszta volt, mert érdekelte, hogyan készülnek a filmek. Később elhatározta, hogy színészmesterséget tanul. Az első hirdetés alapján, amit a Back Stage című lapban talált, elment egy meghallgatásra, és hamarosan A bunyós csaj (Girlfight) című független filmben találta magát. A szerep több díjat és kritikai elismerést is hozott Rodrigueznek, s ezzel ígéretes hollywoodi karrier vette kezdetét.
A nagy kiugrás számára is a Halálos iramban volt, a franchise négy epizódjában szerepel. Érdekesség, hogy karakterét, Lettyt holtából hozták vissza az ötödik részben, mert nagyon népszerű a rajongók körében. Mivel rajong a videójátékokért, hallhatjuk hangját a True Crime: Streets of L.A.-ben, a Driv3rben és a Halo 2-ben is. Ugyanez fordítva is működött: szerepel a videójátékból készült A kaptár – Resident Evilben.
További fontosabb filmjei: Machete, Machete Kills, A Kaptár: Megtorlás (Resident Evil: Retribution), Avatar, A Föld inváziója – Csata: Los Angeles (Battle Los Angeles), Sorsdöntő nyár (Blue Crush), S.W.A.T. – Különleges kommandó, Control.
Újabb áttörést jelentett pályafutásában, amikor fontos szerepet kapott a Lost – Eltűntek című sorozatban.