2016.04.20   szerző: hp   hozzászólások: 0

Hamarosan a mozikban a sportlegenda életét feldolgozó produkció, a Pelé!

Mindent a filmről: Pelé

A futball koronázatlan királya, PELÉ egy szegény brazil falucskában született EDSON ARANTES DO NASCIMENTO néven, de szülei csak úgy hívták: Dico. Amikor 1950-ben Brazília csúfos kudarcot vall a labdarúgó- világbajnokság döntőjében, a kilencéves Dico ígéretet tesz apjának, hogy egy nap megnyeri a vébét az országnak.

Dico iskola után mindennap segít szüleinek, hogy a család megéljen. Apja a helyi klinika gondnoka. Egy nap, amikor Dico elkíséri anyját takarítani egy tehetős gyártulajdonoshoz, meghallja, ahogy a munkaadó fia, José és barátai a közelgő helyi ifjúsági futballbajnokságról beszélnek. A fiúk egy híres profi tehetségkutatót is emlegetnek, aki jelen lesz a versenyen. Dico eltéveszti egy ismert helyi kapus nevét, ezért José és társai kigúnyolják, és a Pelé becenevet ragasztják rá, amit kezdetben utál. Dico meggyőzi barátait, hogy induljanak el a versenyen, ahol jól szerepelnek, és el is jutnak a döntőig, ám ott pont Joséval és barátaival kell megküzdeniük. Veszítenek, de csak hajszál híján. Dico bámulatos labdaérzékének és a „gingá”-nak köszönhetően – ez a brazil emberekre jellemző életerő, ritmus és szellem összefoglaló neve – majdnem egyenlítenek.

A tehetségkutató felfigyel Dico tehetségére, és lehetőséget ajánl neki egy profi fociklubban, a Santosban. A Pelé név ráragad, és a Santosban az ifik közül hamar a tartalék csapatba kerül, majd eljut a profi szintig. Szabálytalan ginga játékstílusa sok fejtörést okoz edzőinek, de nem tagadhatják érdemeit, melyeknek köszönhetően számos alkalommal győznek. 16 éves korában Dico élete újabb valószerűtlen fordulatot vesz, amikor a brazil csapat színeiben indulhat az 1958-as világbajnokságon.

Megtudja, hogy a neki szánt posztért meg kell mérkőznie egy tehetséges új játékossal, aki nem más, mint gyerekkori riválisa, José. A versengés a pozícióért olyan kemény, és a játék olyan intenzív, hogy Dico térde edzés közben súlyosan megsérül. Mindenki attól tart, hogy kispadon kell végigülnie a versenyt. De helyettesíteni túl késő már, így elutazik a csapattal Svédországba az 1958-as világbajnokságra. A csapatkapitány döntése értelmében José kezdi a játékot a csoportmérkőzéseken, míg Dico térdét kezelik.

Brazília nem indít erősen. Amikor Dicót újra engedik játszani, José sérül le, ezért Dico áll be. Brazília nehézkesen győzi le az oroszokat, de továbbjut az elődöntőbe, ahol Franciaország az ellenfél. A döntetlennel végződő első félidő után José elárulja Dicónak, hogy szándékosan vonta ki magát, hogy Dico játszhasson, mert végre ráébredt, hogy a brazil csapatnak büszkének kell lennie arra, kik ők, és vállalniuk kell nemzeti örökségüket, a gingát. Emlékezteti Dicót, hogyan játszott évekkel korában az ifjúsági bajnokságon. A José támogatásától fellelkesült Dico három gólt lő, a brazil csapat megveri a franciákat, és bejut a döntőbe. A brazil csapat felsorakozik Dico és játékstílusa mögött, és bár senki nem tenne egy lyukas garast rájuk, parádés meccsen győzelmet aratnak a házigazda svédek fölött. Ennek az egyedi, lélegzetelállító játékstílusnak köszönhetően, melyet Dico, azaz most már Pelé vezetésével játszanak, Brazília megnyeri első világbajnokságát, és az első nemzet lesz, amely a trófeát saját kontinensén kívül nyeri el. Legenda születik.

PELÉRŐL: Edson Arantes do Nascimento életrajza

1940. október 23-án Brazília Minas Gerais tartományában, Três Corações városában egy legenda született meg. Ma a hétmilliárd ember lakta Föld legnépszerűbb sportja a futball, és Pelé továbbra is e csodálatos sportág központi figurája, akit a világ minden sarkában ismernek, tisztelnek és ünnepelnek.

Pelé 16 évesen kezdte profi karrierjét a Santos Futebol Clube keretében, ahol közel két évtizeden át játszott. 1958-ban nyerte első világbajnokságát Brazília színeiben, mindössze 17 évesen, minden idők legfiatalabbjaként, és ezt a rekordot máig tartja. 1962-ben és 1970-ben még két világbajnokságot nyert, így ő az egyetlen, akinek három Jules Rimet-trófea kötődik a nevéhez. Pelé nemcsak klubjában, a Santos FCben vezeti a góllövőlistát, de a brazil válogatottban, sőt az egész világon sincs, aki többször talált volna a kapuba a sport eddigi történetében (1283 gól 1366 meccsen).

1974-ben a félig már visszavonult Pelé a New York Cosmoshoz szerződött az 1975-1977-es idényekre, és 1977-ben a csapat az ő vezetésével meg is nyerte az észak-amerikai labdarúgó-bajnokságot. Pelé nemcsak abban játszott szerepet, hogy segített megismertetni a sportágat az amerikai közönséggel, de stílusával és eleganciájával az Egyesült Államok sportrajongóinak kedvence lett. Utolsó mérkőzését 1977-ben több mint 75 000 néző előtt játszotta a Giants Stadiumben. A meccs után Pelé a közöségnek a szeretet és a világ ifjúságának fontosságára hívta fel a figyelmet.

Pelé sosem felejti el, hogy honnan érkezett, és sosem csillapodik a vágy benne, hogy visszaadjon valamit. A szerény kezdetektől a sportsikerek csúcsáig és a visszavonulása után betöltött befolyásos szerepéig Pelét mindvégig tisztelet és megbecsülés övezte szülőhelyén (a Três Corações három szívet jelent). „Ahol születtem, ahol felnőttem, és ahol fociztam, nekem is három szívet, háromszoros szeretetet adtak.”

A Time Magazine a 20. század húsz legfontosabb szereplője közé választotta, a FIFA az évszázad játékosaként tartja számon, és a külön számára létrehozott arany fokozatú becsületrenddel díjazta. Pelé ma is a sport és a társadalmi élet egyik legfontosabb figurája, akit többféle szerepben, szóvivőként, nagykövetként és emberbarátként is ismerhetünk.

A PRODUKCIÓRÓL

2012-ben az élő futball-legenda megkereste Hollywood egyik legkiválóbb producerét, hogy készítsen filmet életéről. Brian Grazer Imagine Entertainment nevű cége sok világszerte népszerű és díjnyertes filmet készített már, és mint kiderült, köztük számos Pelé kedvence is volt. Amikor tehát Pelé és csapata a Legends 10-nél azon gondolkodtak, hogy játékfilmmel bővítenék a focista szellemi hagyatékát (melyhez a Pelé Eterno című dokumentumfilm újrabemutatása és önéletrajzi könyve, a Csak a foci is társult), Pelé számára nem volt kérdés, hogy az Imagine Entertainmenthez forduljon. Brian Grazer és csapata megtisztelve fogadta el a felkérést, és nekiláttak a valóban mozivászonra kívánkozó történet megfilmesítéséhez.

A Legends 10 partnereként az Imagine Entertainment egy fiatal író/rendező párost bízott meg a forgatókönyv megírásával és a rendezéssel: a Zimbalist fivéreket. Jeffrey és Michael Zimbalist korábban számos sikeres dokumentumfilmet rendeztek a futball és a brazil kultúra témájában, ami garantálta a film egyedi szemléletét és hiteles hangját. Hónapokon át gyűjtötték az anyagot a Pelével, családjával és közeli barátaival készített interjúk formájában, mire elkészült a forgatókönyv első változata.

A stábhoz csatlakozott Ivan Orlic perui producer is, aki a futball bűvöletében és persze idoljának történeteivel nőtt fel. A néhány hetes forgatókönyv-fejlesztés után, amely Orlic cégével, a Seine Picturesszel közösen zajlott, a történet elnyerte végső formáját, és a film zöld utat kapott.

Grazer, Pelé, Orlic és a rendezők Cannes-ban jelentették be a nemzetközi filmes világ számára a projektet. A következő fázis gyorsan eljött: megtalálni a tökéletes produkciós és kreatív munkatársakat a filmhez. Pelé történetéhez hamarosan csatlakozott az Oscar-díjra jelölt Matthew Libatique operatőrként, az ismert látványtervező Dominic Watkins, a díjnyertes casting director Mary Vernieu, a line producer Colin Wilson; Hollywood egyik legizgalmasabb vágópárosa, Luis Carballar és Glen Scantlebury, valamint az Oscar-díjas zeneszerző, A. R. Rahman.

A SZEREPLŐVÁLOGATÁS NEHÉZSÉGEI

Pelé szerepére rögtön két szereplőt is kerestek, egyiküket a 9 éves, másikukat a 16-17 éves Pelé alakítására. Nemcsak a fizikai hasonlóság 5 volt fontos, de kiemelkedő futballtehetséggel és színészi képességekkel is kellett rendelkezniük a gyerekeknek az angolnyelv-tudás mellett. A megfelelő szereplők megtalálása akkora feladatot jelentett, amekkorára senki sem számított. A közelmúlt történetének egyik legnagyobb filmes castingja kezdődött meg. Szereplőválogató irodákat nyitottak Londonban, több egyesült államokbeli városban, Dél-Afrikában és persze Brazíliában is. Színészek, képzett focisták és iskolások sokaságából sikerült kiválasztani egy fiatal brazil fiút a 9 éves Pelé szerepére: Leonardo Lima Carvalho azzal a természetes jelenléttel és erőteljes kisugárzással rendelkezett, ami azonnal az élő legendára emlékeztetett.

A 16 éves Pelé karakterére még nehezebb volt megtalálni a tökéletes szereplőt. Hiába akadtak külsőleg megszólalásig hasonló jelöltek, általában nem tudtak sem futballozni, sem angolul; azok pedig, akik rendelkeztek ezekkel a készségekkel, nem hasonlítottak eléggé. A stáb végső kétségbeesésében Rio utcáit és strandjait kezdte végigjárni, mert a helyiek gyakran itt mutatják be focitudásukat, trükkjeiket és technikáikat. Egyik nap, amikor egy videofelvételt néztek egy ilyen tengerparti játékról, a rendezők kiszúrtak egy fiút a háttérben, aki kísértetiesen emlékeztetett Pelére, és kiváló futballtechnikával rendelkezett. Azonnal a helyszínre rohantak, de a csapatot már nem találták meg. Másnap ismét visszatértek, most már azzal a meggyőződéssel, hogy megtalálták a főszereplőt, és a strand melletti mezőn egy félprofi csapatot láttak meccs közben. Megnézték a mérkőzést, és közben észrevették a kiválasztott fiatalembert a félprofi játékosok között. A meccs után odamentek hozzá, és elhívták egy meghallgatásra. Kevin de Paula láthatóan rendelkezett Pelé energiájával, szívével és futballérzékével. Mindenféle színészi előképzés nélkül olyan meggyőző teljesítményt nyújtott, hogy a stáb tudta: megtalálták a másik Pelét is!

A FORGATÁS

A rendezők és a producerek egyöntetűen úgy gondolták, a film egyfajta szerelmes levél lesz, nemcsak a legendás futballjátékoshoz és örökségéhez, hanem szülőhazájához és kulturájához. A hitelesség érdekében úgy döntöttek, hogy teljes egészében Brazíliában forgatják a filmet, lehetőséget teremtve ezáltal az ország páratlan természeti szépségeinek és az ott élő emberek bemutatására.

Ez a döntés persze a nyelvi nehézségeket, az eltérő filmipari kultúra, a helyi törvények és szabályozások problémáit is magával hozta, nem is beszélve a történelmi hitelesség, a szellemi tulajdonjogok és a futballmeccsek tömegjeleneteinek és koreográfiáinak kérdéseitől. Hogy minden gördülékenyen menjen, Ivan Orlic és Colin Wilson producerek hónapokkal a forgatás megkezdése előtt Brazíliába utaztak, és elkezdték összeszedni a helyi partnereket és a stábot.

A brazil munka talán legmegragadóbb aspektusa a helyiek odaadása volt. A forgatás előrehaladtával a brazil stáb tehetsége is tagadhatatlanná vált. A helyi statiszták és kisegítők személyében több száz ember csatlakozott 6 a közös munkához, és a helyiek jelenléte nagyban fokozta a film hitelességét. A szereplők és a stáb elkötelezettségének köszönhető leginkább, hogy az alkotóknak sikerült a nagyságához méltóan elmesélniük a világ legjobb focistája, Pelé történetét.

A RENDEZŐK: Jeff Zimbalist és Michael Zimbalist

Jeff és Michael Emmy-díjra jelölt írók, rendezők és vágók, akiknek filmjeit a filmszínházak mellett olyan televíziós csatornák vetítik rendszeresen, mint az HBO, az MTV, a PBS, az ESPN, a Channel4 UK és a BBC. A fivérek közösen rendezték, gyártották és írták a THE TWO ESCOBARS című filmet, mely az „ESPN 30 for 30” sorozat része volt, és kiváló fogadtatásban részesült Cannes-ban, a Tribecán és a Los Angeles-i filmfesztiválokon is. Jeff korábban FAVELA RISING címmel rendezett a kritikusok által ünnepelt dokumentumfilmet. A Zimbalist fivérek új filmje, a PELÉ a brazil futball-legenda történetét meséli el.

86 Pelé (2016)

dráma | életrajzi | sportfilm

Egy életrajzi film a brazil focilegendáról, Peléről.  több»