Oscar-díjas sztárok álltak ki az SZFE mellett

Egyre nagyobb visszhangot ölt a Színház- és Filmművészeti Egyetem ügye. Az intézmény a magyar színjátszás és filmgyártás bölcsője, amelynek falai közül a szakma elismert és világhírű tagjai is kikerültek.

Az egyetem oktatói és hallgatói jelenleg is az ellen tiltakoznak, hogy az SZFE államiból alapítványi fenntartásúvá alakítsák át, amely nem csupán nem biztosítja megfelelően az egyetemi autonómiát, hanem súlyosan sérti is azt. Többek szerint nem egyszerűen az átalakítással van gond, hanem azzal is, hogy annak folyamata túl gyorsan zajlott le.

Bő egy héttel ezelőtt az egyetem polgárai elfoglalták és elbarikádozták az egyetem épületét, az elmúlt napokban pedig egyre több intézmény, mozgalom és a kultúra egyre több elismert tagja vállal szolidaritást a tiltakozókkal. Az ügy már a nemzetközi sajtóban is visszhangot váltott ki, így már egyre több világsztár áll ki az SZFE mellett.

Hogy csupán néhányat említsünk Cuba Gooding Jr., Cate Blanchett, Helen Mirren is szolidaritását fejezte ki az intézmény mellett, a napokban pedig Eva Green is egy szelfit posztolt magáról SZFE felirattal a tenyerén. A támogatók között pedig már ott van Ian McKellen is.

Az SZFE-n végzett maga Zsigmond Vilmos, Mundruczó Kornél, Wéber Kata, Pálfi György, Hajdu Szabolcs, Jancsó Miklós, Sára Sándor és számos elismert magyar filmes szakember.