A jövő hét folyamán a hazai mozikba is megérkezik a Ridley Scott rendezésében készült Napóleon.

Scott filmje már az előzetesek alapján is epikusnak ígérkezik, az pedig már csak hab a tortán, hogy a címszerepben Joaquin Phoenix lesz látható. Pusztán mindezek alapján joggal merül fel a kérdés, mennyire váltja be a Napóleon a hozzá fűzött reményeket. A Rotten Tomatoes portálon 80 százalékos értékelést kapott a produkció, de lássuk is egy kicsit részletesebben, mit is gondoltak róla a kritikusok.

A The Hollywood Reporter munkatársa, David Rooney vegyes hangvételű kritikájában azt írta, hogy Napóleon „minden ereje és hangulata, valamint robusztus módon koreografált csatajelenetek ellenére ez egy ‘túlfeszífeszített’ történelmi kárpit, ami túlságosan terjengős ahhoz, hogy lenyűgöző tudjon maradni, különösen, ha a fókusz eltér a központi témától”.

Peter Bradshaw a Guardianban írt cikkében méltatja a produkciót, Phoenix castingolását pedig telitalálatnak tartja, illetve szerinte Scott egyszerűen nem fukarkodott a látványelemekkel.

David Ehrlich az IndieWire munkatársa voltaképpen “elégedett” volt a filmmel, és úgy találta, hogy Napóleon vígjátékként jobban működött, mint történelmi eposzként, hiszen humoros pillanatokból is jut a történetben. “Egy elsöprő eposzba ágyazott csípős karaktertanulmány, amely úgy indul, mint egy égő ház, mielőtt átbotorkálna alanya életének csúcspontjain, az osztrák hadsereg minden kegyelmével és szándékával, aki megpróbált elmenekülni Austerlitz elől” - olvasható a cikkben.

Catherine Bray az Empire Magazine-ban megjelent kritikájában azt írja, Scott nézete Napóleonról kifejezetten vicces, egy sajátos közelkép a férfiról, nem pedig egy tágabb, mindenre kiterjedő beszámoló”.

A Napóleon tehát november 23-án érkezik a hazai mozikba, a film további főszerepeiben pedig  Vanessa Kirby, Tahar Rahim, Ludivine Sagnier, Alfredo Tavares, Paul O'Kelly, Ben Miles és Ian McNeice lesznek láthatók.

64 Napóleon  (2023)

akció | dráma | életrajzi | háborús | történelmi

Miközben a szívós és rátermett francia hadseregparancsnok, Bonaparte Napóleon (Joaquin Phoenix) gyakorlatilag pillanatok alatt Franciaország császárává emelkedik, egyúttal... több»