Ha Arnold Schwarzeneggerről beszélgetünk, akkor a legtöbbünknek a leghíresebb szerepei jutnak eszünkbe, közülük is elsőként a Terminátor. Tény, hogy a fejünkben a ’80-as és a ’90-es évek ügyeletes akciósztárjaként él, ám valójában már jóval korábban elkezdett filmekben szerepelni. Egészen pontosan 1970-ben. De a Herkules New Yorkban nem csak azért érdekes film, mert szó szerint ez volt Arnold Schwarzenegger karrierjének első filmszerepe.

A filmet Arthur Allan Seidelman rendezte, aki korábban csak színpadi darabokat rendezett, így tapasztalata nem sok volt. Emellett a forgatás költségvetése mindössze 300 ezer dollárt tett ki. Ennek megfelelően egy olyan főszereplőre volt szükségük, aki kellően izmos, de cserébe olcsón szerződtethető. Az se volt baj, ha volt némi színészi tapasztalata.

Arnold Schwarzenegger akkoriban még sokkal inkább a testépítéssel volt elfoglalva mint a színészettel, ám ügynöke már kereste számára az első szerepeket. Ide is beajánlotta, sőt, azt hazudta róla, hogy rengeteg színpadi tapasztalattal rendelkezik. Azt már nem tette hozzá, hogy ez jóformán csak a testépítő versenyek fellépéseit takarta.

Meg is kapta a főszerepet. Herkulest, Zeusz fiát kellett eljátszania, aki megsértődött az apjára, ezért ellátogatott a Földre, ahol mindenféle vicces helyzetekbe keveredett a New York-i emberekkel. Végül birkózóvá vált, ami miatt Zeusz felbőszült és utána küldte Nemesist, hogy vigye vissza hozzá.

Arnold Schwarzenegger akkoriban még sokkal jobban törte az angolt mint manapság. Nagyon erős osztrák akcentusa miatt a film készítői utólag úgy döntöttek, hogy muszáj újraszinkronizálni a karakterét, ezért szerződtettek egy szinkronszínészt a feladatra. De neki még a nevét se tűntették fel a stáblistán.

Így jelent meg a film, ami nem meglepő módon hatalmas bukás volt. Ezt jól tükrözi a Rotten Tomatoes oldala is, ahol a kritikusoktól 14, a rajongóktól 27 százalékot kapott.

Érdekesség, hogy a film DVD-változatában lehetőség van az eredeti, Arnold Schwarzenegger igazi hangját tartalmazó változatot is megnézni. Ez alól egyedül az a jelenet kivétel, amelyben Herkules egy hangszintetizátoron keresztül beszél. Ennek felvételekor ugyanis a színész nem volt jelen a forgatáson, így a hangját sem vették fel.