Tudomány: Az Oscar-díj a hosszú élet titkaA kép forrása: Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS)

Ha sokáig akarsz élni, nyerj egy Oscart! Oké, ennyire azért nem egyszerű, de egy nemrég készült kutatás eredményei éppen azt mutatják, hogy az Oscar-díjat nyert sztárok várható élettartama öt évvel több mint azoké, akiket csak jelöltek vagy épp még csak nem is jelöltek.

A kutatást a Torontói Egyetem kutatói végezték, akik a 1929 és 2020 közötti időszakot vizsgálták. Összesen 2111 színészt vettek bele a kutatásba, akik között nyertesek, jelöltek és nem jelöltek egyaránt voltak. Az eredmény pedig azt mutatja, hogy az Oscar-díjat nyert színészek átlagosan 81 évig éltek, míg a vesztes vagy nem jelölt társaik „csak” 76 évig.

A kutatás nem mondja ki egyenesen, hogy a győzelemnek közvetlenül köze lenne a megnövekedett életkorhoz. A lehetséges összefüggések között viszont szerepel az, hogy a győztesek eleve olyan mentalitású emberek, akik jobban odafigyelnek az egészséges életmódra, a rendszeres mozgásra, illetve a különböző függőségek elkerülésére. Ez pedig eleve magában hordozza a magasabb életkor lehetőségét. Emellett rámutatnak a pszichológiai tényező közrejátszására is. A győztesek ugyanis jobban tudják kontrollálni az életüket, illetve a puszta győzelemmel is elkerülik az elutasítás, kritikát és a vereség stresszes érzését.

Természetesen a kutatók azt is elismerik, hogy a közel száz éves időintervallum elég tág ahhoz, hogy az általános életkörülmények és egészségügyi ellátások jelentősen javuljanak, ami szintén az életkor megnövekedését eredményezi.