2023.05.06 18:56 Anti007 Olvasottság: 123x
0

Egy fiú legjobb barátja,mindig az anyja

Szeretem a Hitchcock-filmeket, és a Psycho egy klasszikus alapműnek mondható alkotás. Ilyen filmhez hozzá nyúlni nagy bátorságot igényel, mert a mester, Alfred Hitchcock nagyon magasra tette a lécet.

A Bates Motel – Psycho a kezdetektől esetében ez sikerült. Szerintem kevesen vannak, akik nem ismerik a Psycho című, 1960-ban készült filmet. A Bates motelt a fura tulajdonossal, aki a dombtetőn lévő házban lakik, amitől ránk jön a frász, ha csak ránézünk. Az alapsztori szerint Marion (Janet Leigh) egy komolyabb összeggel útnak indul a munkahelyéről, és mivel a nála lévő pénzből új életet kezdhetne, úgy dönt, ezt meg is teszi. Ám menekülés közben – a rossz időjárásnak is köszönhetően – megpihen egy elhagyatott, út széli motelben. Itt megismerkedik Norman Batesszel (Anthony Perkins), a Bates Motel habókos, de figyelmes vezetőjével. Mikor a lány nem jelentkezik, keresni kezdik, és a Bates Motel titka többé nem maradhat rejtve.

Egy fiú legjobb barátja,mindig az anyja

Norman Bates történetét bontja ki a sorozat, a már ismer sztori előzményeit bemutatva és le is zárva. Teljesen más élményt adhat a sorozat azoknak, akik nem ismerik a Psychót, és mást azoknak, akik tudják nagyjából a cselekmény végkimenetelét (én az utóbbiak közé tartozom), de mindkét esetben kiváló szórakoztatást nyújt a sorozat. Öt évadot ledaráltam egy hét alatt! (Egy évad tíz epizódból áll.) Szerintem ez is sok mindent elárulhat.

Egy anya-fiú kapcsolatot ismerhetünk meg, ami sajnos egyikőjüknek sem jó, annak ellenére, hogy a kötelék a lehető legszorosabb köztük. Sőt, már túl szoros. Norma Bates (Vera Farmiga) beteges ragaszkodása fiához, Normanhez (Freddie Highmore) az amúgy is mentálisan labilis fiút a lehető legrosszabb irányba tereli.

Az első évad nagyjából ezt mutatja be, egy lavinát elindítva, hiszen a ragaszkodás Normanban is erősödik, és a szikra robban a következő évadokban. Egy családi drámánál sokkal több a sztori, szerencsére.

A Bates Motel öt évadon át generálja a nyomasztó, de feszült hangulatot, a váratlan helyzeteket és a csavarokat, ami Norman mentális betegségének köszönhető.

Freddie Highmore a legjobb választás volt a személyiségzavarral küzdő fiú szerepére, egyszerűen zseniális, ahogy szemtanúi lehetünk a fokozatos őrületnek, ami elszabadul Normanben. Vera Farmiga is kiváló az anya karakterének megformálásában. Néha tényleg az gondoltam, ilyen nincs, hogy két színész között ilyen jól működik a játék. Hibátlan!

A sorozat további fő- és mellékszereplőit is nagyon jól kidolgozták, több évadon át építik fel a karaktereket, és van személyiségfejlődésük, ami egy ilyen sorozat esetében nagyon fontos. Hamar ki alakul bennünk, kit kedvelünk, kit kevésbé, illetve ki az, akinek már akár a halálát kívánjuk. Fontos szerepet kap a sorozatban Dylan (Max Thireiot), Norman féltestvére, akiről szintén meglepő dolgok derülnek ki a sztori közben. Tényleg remek színészi játékokat kapunk, még Rihanna is el viselhető volt Marion Crane szerepében.

Aki szereti a thrillereket, aki szerette a Psychót, annak mindenképp ajánlom ezt a sorozatot. De annak is, aki egy érdekes, izgalmas sztorira vágyik. Tényleg kevés ilyen jól sikerült sorozat van. Még egy jó tanács! Ha a Bates Motelhez keverednél, és ki vennél egy szobát, még csak véletlenül se kérdezősködj; ha az egyes szobát kapnád utasítsd el; ne ülj Normannel egy autóba; és ami a legfontosabb, soha ne szidd a mamát!

dráma | horror | misztikus | thriller

SkyShowtime (2023.02.14.)

A Batels Motel a kultikus Psycho előzménysorozata, mely a tinédzser Norman Bates és édesanyja életét mutatja be. több»

0