2021.11.17 16:59 Lubi Olvasottság: 708x
5

Apáca peep show

Ridley Scott egy középkorban dokumentált lovagi összecsapás kapcsán értekezett a nők még mindig aktuális társadalmi elnyomásáról a nemrég bemutatott Az utolsó párbaj háromnézőpontú történetében. A tabudöntögető stílusáról ismert Paul Verhoeven ehhez képest teljesen más formában tárja elénk Scott-éhoz hasonló tanmeséjét.

A valós alapokra építkező történet egy XVII. századi apáca, a címszereplő Benedetta nővér életútját követi végig. A kislányként zárdába került hősnőt erotikus vallási látomások kezdik kísérteni, amik csak tovább bonyolódnak a Benedetta és zárdatársnője közötti testisére épülő leszbikus kapcsolat kibontakozásával.

Apáca peep show

A reneszánszkori apácák bűnös szerelme mégsem azt a romantikus víziót prezentálja, amit már megszokhattunk a hasonló alkotásoktól. Benedetta története brutálisan erőszakos, mérhetetlenül erotikus és leplezetlenül szókimondó. Paul Verhoeven korábbi filmjeinek vad vibrálása továbbra sem veszített erejéből, legyen szó akár akcióról (Robotzsaru; Az emlékmás; Csillagközi invázió) vagy erotikus thrillerről (Elemi ösztön; Showgirls; Áldozat?). A rendező energikus stílusa ezúttal a vallási álszentség bemutatására szolgál.

Így találkozhatunk a kereszténység szent szimbólumait meggyalázni sem rest filmben hipokrata kéjenc vallási tisztségviselővel, ármánykodó apácákkal, véres harcba bonyolódó fantázia-Jézussal, de még önkielégítésre használt Szűz Mária szoborral is. A Benedetta semmilyen tekintetben nem finomkodó alkotás. A direkt polgárpukkasztáson túl viszont a film realista módon közelít a reneszánsz korhoz. Kezdve a Trónok harcát idéző hatlami játszmák és ármánykodások megmutatásától a finomkodásmentes árnyékszékhasználatig.

A Benedetta a tömegek és a közvélemény manipulálhatóságáról fest őszinte képet, némi valláskritikával színesítve azt. Paul Verhoeven rendezése könnyen kritizálható öncélúsága, szándékosan didaktikus üzenete vagy időnként leülő cselekményvezetése miatt. A Benedette mégis vitathatatlanul friss és bátor filmélmény, ami mer szókimondó lenni a kortárs közönséggel szemben.

71 Benedetta  (2021)

dráma | életrajzi | romantikus | történelmi

A 17. századi Olaszországban egy apácát erotikus álmok gyötörnek. A nő riadtan azt gondolja, hogy démoni erő lett úrrá rajta, társai azonban a segítségére sietnek. több»

5