2019.11.30 12:03 Puncs Olvasottság: <100x
5

A 2019-es év legjobb sorozata

:::CSELEKMÉNYLEÍRÁST TARTALMAZHAT:::

A HBO mindössze öt részből álló sorozata egyszerűn zseniális. Nem csoda, hogy a 2019-es éve ettől a sorozattól volt hangos. Szinte dokumentarista pontossággal rekonstruálja a szörnyű katasztrófát, ugyanakkor az emberi történetekről sem feledkezik meg. Utóbbi hozza közelebb a nézőhöz a tragédiát. Nemcsak az atomtudós Legaszov vagy a párkatona Scserbina szemszögéből látjuk az eseményeket, hanem az egyszerű, átlagemberek aspektusából is.

A 2019-es év legjobb sorozata

A minisorozat nem egyszerűen csak a katasztrófa elhárításáról, sokkal inkább az azt követő lelki terroról szól. Szívszorító végignézni, ahogy a szimpatikusabbnál szimpatikusabb karaktereket a biztos halálba küldik. A nézőből a legtöbb együttérzést talán Ljudmila és tűzoltó férje tragédiája váltja ki. Az embernek elfacsarodik a szíve, ha csak belegondol, hogy amit a sorozatban látunk, az a valóságban is megtörtént velük.

A sorozat legerősebb jelentei közé tartozik még, amikor a három búvárt leküldik a leolvadt reaktor alatti víztározóhoz, valamint amikor a szovjet tartalékos katonák lapátolják le a több tonnányi sugárzó törmeléket a reaktorépület tetejéről. Persze volt jó néhány olyan rész is, ami túlzó. Ilyen a meztelenül dolgozó bányászok, illetve Legaszov látványos tanúvallomása is, ami már-már hollywoodi filmekre hajaz. Ezeket leszámítva azonban az alkotók igyekeztek hitelesek lenni, amik sikerült is nekik. Tűpontosan mutatják be a hazugságokat, a felelősség hárítását, amely súlyos emberáldozatokat követelt.

A sorozat hatalmas sikeréhez valószínűleg az is sokban hozzájárult, hogy a karakteret életre keltő színészek elképesztően hasonlítanak a valós személyekhez. Különösen igaz ez Paul Ritterre, aki Gyatlovot, a Csernobili atomerőmű üzemeltetési főmérnökét személyesítette meg. Még csak egy év sem telt el a sorozat bemutatása óta, ám mondata azóta kultikussá vált. „3,6 – nem jó, de tragikus.”

A készítők nemcsak a katasztrófa áldozatainak és hőseinek állítottak emléket, hanem markáns üzenetet is megfogalmaztak. Még ha talán nem is tudatosan tették mindezt. Hiába telt el több mint harminc év, a világ politikai vezetése mit sem változott. A klímaváltozással kapcsolatos passzivitás, a felelősség hárítása, a következmények elbagatellizálása kísértetiesen emlékezetet a szovjet vezetés hozzáállására az atomkatasztrófához.

Igazi tanmese ez, egyben történelmi horror is, ami megnézése után elgondolkodtatásra készteti az embert. A Csernobilt méltán lehet nevezni a 2019-es év legjobb sorozatának, valamint megérdemelten tartják számon minden idők legjobb sorozatai között is.

94 Csernobil  (2019)

dráma | katasztrófafilm | történelmi

Az amerikai HBO, illetve a brit Sky tévécsatorna koprodukciójában készült minisorozat az 1986-os csernobili katasztrófa eseményeire koncentrál. több»

5