Csernobil (2019)

Chernobyl

Tibor397141   2023. 03. 05.

Egyben, egészben megnéztem az HBO minisorozatát. Jól összerakott, megrázó story board. Ez az első sorozat, amit megnéztem, tömör, nem a végtelenségig húzott történet, minden perce lekötött.

Informer2   2023. 03. 01.

a nap véleménye

Csernobil, kinek érdemes megnéznie?

A Csernobil című HBO minisorozat az egyik legmeghatározóbb alkotás az elmúlt években, amely egyik legnagyobb témáját, az emberi hibákat és azok következményeit dolgozza fel. A sorozat megjelenése óta egyre népszerűbb lett, és sokan azt mondják, hogy ... teljes kritika»

HE7EDIK   2019. 06. 18.

A szocializmus ára

Rengeteget megtudtam a katasztrófáról a sorozat által, olyan dolgokat is, amiket álmomban sem gondoltam volna. Hihetetlen, hogy az atomerőmű vezetői hogyan próbálták eltusolni a nyilvánvalót, közben pedig erre mennyi élet ráment, na meg milyen iszon... teljes kritika»

Dorkateo   2022. 02. 28.

Kötelezővé tenném a filmet minden iskolában!

Micsoda arrogancia azt gondolni, hogy amit egy mai mérnök tervez, az majd hibátlanul fog működni. Pedig mind ismerjük Murphyt: "ami el tud romlani, az el is romlik". Szóval k*rvára biztosítani kéne, többszörösen is. És itt jön az újabb káromkodásom: a politikusok menjenek el bánatos p*csába. Olcsóbb volt elhallgatni? Nincs baj, mert én azt mondom? Komolyan el kell gondolkodni azon, tényleg annyira fontos az a plusz energia nekünk? Tényleg kell nekünk az a sok sz*r, amit az energiával előállítunk? Kötelezővé tenném ezt a filmet minden iskolában. Állampolgári ismeretek címen. Csak hogy értsük, kikre szavazunk. Kinek a kezébe adunk hatalmat dönteni valamiről, amihez nem is ért, csak parancsolgat. Mérhetetlenül haragszom az oktatási rendszerre is (nem csak a magyarra), mert nem teszi mindenki számára érthetővé, hogy mivel jár a láncreakció. Hogy micsoda erőket akarunk irányítás alatt tartani bizonytalan eszközökkel. Nincs illúzióm, más kormányok is ugyanilyen őrült módon döntenek nehéz helyzetekben. Csernobil csak egy emblematikus példája ezeknek. Köszönet a készítőknek, fantasztikusat alkottak. Hála a hősöknek, akik áldozatot hoztak mindenkiért. - Az Orosz-Ukrán háború margójára - 2022.

Sabnock Sanatory   2020. 08. 06.

Eszméletlen felidézni és újraélni, ha csak így képernyőn keresztül is az eseményeket, amit akkoriban a szocialista blokkban parancsra elbagatellizáltak. Hihetetlenül megrázó képsorok, teljes kétségbeesés. Atyaég, miért tették, amit tettek? Ajánlott!

dailyfilmsan   2021. 09. 04.

Nagyon szemléletes a sorozat. Letaglózza az embert, teljesen felborzolja a kedélyeket. Nem véletlen a legjobb sorozat kb. minden ranglistán. Meg kell nézni kategória. Erre szavak nincsenek is.

Klauka89   2020. 08. 16.

Zseniálisan összeállított minisorozat

Nem véletlen lett 2019-ben az év sorozata. Végig hihetetlen mód fent tartja az érdeklődést, a néző szinte ott érzi magát Ludmylla lüktető szívében a sötét, sivár kórházban. Az utolsó részben pedig szerintem minden laikus agy próbálja felfogni Legaszov magyarázatát arról, hogy működik az atomerőmű, lenyűgöző hatalmas rendszer egyben, és mégis annyira borzasztó és veszteséges tragédia. Érdemes elolvasni a Szvetlana Alekszijevics: Csernobili ima és Adam Higginbotham: Éjfél Csernobilban c. könyvét.

A premiert követően 30-40%-kal megnőtt a turisták száma Csernobil környékén.

(Képkockák)

Az ötrészes Csernobil vitathatatlanul a sorozatgyártás egyik csúcsteljesítménye. Autentikus krónika az atomkatasztrófáról és arról, hogy ahol zsarnokság van, szem vagy a láncban. több»

A május hatodikán megjelent Csernobil-minisorozat az az alkotás, amit senkinek nemcsak, hogy nem érdemes, de nem is szabad kihagynia. Unod a témát, hallottad már a sztorit? Nem tudsz te semmit, Havas Jon. Spoilermentes (érdemes ezt leírni?) évadkritika. több»

Az HBO alkotása nem csupán karakterkezelésben példás, hanem filmtechnikában és a rendezői munkában is. több»