2019.06.18 12:59 HE7EDIK Olvasottság: 361x
7

A szocializmus ára

:::A HOZZÁSZÓLÁS CSELEKMÉNYLEÍRÁST TARTALMAZHAT:::

Rengeteget megtudtam a katasztrófáról a sorozat által, olyan dolgokat is, amiket álmomban sem gondoltam volna. Hihetetlen, hogy az atomerőmű vezetői hogyan próbálták eltusolni a nyilvánvalót, közben pedig erre mennyi élet ráment, na meg milyen iszonyatos mennyiségű szennyezőanyag jutott a légkörbe mindeközben. Ne legyenek kétségeink, a mai napig hatással van életünkre és az egész világ életére ez a felfoghatatlan katasztrófa, gondolok a rengeteg rákos megbetegedésre, ki tudja, ebből mennyi írható még ma is Csernobil számlájára!

A szocializmus ára

A sorozat ügyesen kezd, nem mutatja meg egyből, mi vezetett a robbanáshoz, a kirakós az ötödik résszel lesz csak teljes és értjük meg, miért kellett több ezer embernek, állatnak és növénynek feleslegesen meghalnia. Jared Harris játéka zseniális, a végső levezető képlet alatt az embernek leesik az álla, de Skarsgard is legjobb formáját hozza, nagyon jól kiegészítették egymást. Persze van egy-két hatásvadász jelenet, a helikopter darunak ütközve zuhant le, a bányászok nem voltak meztelenek, de a sorozat végén amúgy is feltárják a valós adatokat, magyarán csak hozzátett ez is a drámához. Hihetetlen volt látni, hogy a szerencsétlenül járt tűzoltók ruhája a mai napig ott hever a szellemvárosban, és még mindig erősen sugároz, valamint, mikor eltemették őket fémkoporsóba és rá még betont is öntöttek. Jól megmutatja, milyen iszonyatos dózist kaptak. A kórházi jelenetek is mellbevágóak, az állatok leöléséről már nem is beszélve, nekem mégis van egy jelenet, ami mindennél jobban bemutatta, mennyire nem számított az ember az állam számára. Nevezetesen, mikor a mérnököt kiküldik a halálba, nézze meg, valóban lerobbant-e a tető, szerencsétlen kimegy, megkapja a halálos dózist, visszamegy, és még utána is magyarázzák az elvtársak a bizonyítványt. Dehát minden diktatúra ilyen, az állam az egyén felett áll, és ha érdeke úgy kívánja, fel is áldozza.

Szomorú és megdöbbentő megnézni ezt a kiváló sorozatot, de mindenkinek ajánlom, mert sok mindenre felnyitja még a tapasztaltabb emberek szemét is. Méltó emléket állít a világ egyik legnagyobb katasztrófájának!

94 Csernobil  (2019)

dráma | katasztrófafilm | történelmi

Az amerikai HBO, illetve a brit Sky tévécsatorna koprodukciójában készült minisorozat az 1986-os csernobili katasztrófa eseményeire koncentrál. több»

7