2021.02.18 00:10 Anti007 Olvasottság: 584x
1

Nézzük, mi történhet velünk évek alatt...

Időnként érdemes váltogatni a streaming csatornák között, ezt bizonyítja az Évek alatt című sorozat is. Russell T. Daves (akinek a neve ismerős lehet más sorozatok kapcsán, pl. Fiúk a klubból, Ki vagy, doki?, Ez bűn) a BBC/HBO együttműködésével hozott létre egy zseniális családi drámasorozatot, mely egy kicsit a sci-fi műfaj felé is kacsingat.

Egy angliai, pontosabban Manchesterben élő család életét követhetjük nyomon, mely egy 2019-es éjszakán megváltozik; a sorozat megmutatja, hogyan alakul az életük az elkövetkezendő 15 évben. Egy olyan jövőt tár elénk a 6 részes sorozat, ami abszolút valóságos. Miért is? Néhány évvel ezelőtt nem gondoltuk volna, hogy egy médiaszemélyiség lesz az USA elnöke, egy gázszerelő kezébe kerül a magyar gazdaság, a britek kilépnek az EU-ból, a világjárványról nem is beszélve, a gazdasági válság, ami pedig már a küszöbön van... - hagyjuk is, szóval durva. Bár Trumpot közben szerencsére már átírta a sorozat elkészülése óta a történelem (Biden győzelme), ettől még mindig tartogat meglepetéseket, illetve vészjósló képeket az elkövetkezendő 15 évről.

Nézzük, mi történhet velünk évek alatt...

Tehát a (szó szerint színes) Lyons család áll a történet középpontjában, akik nagyon szerethetők. Nemcsak azért, mert egy nagy, összetartó család, hanem az életükre kiható történéseket, problémákat idővel szinte magunkénak érezzük. Az idős nagyi, Muriel (Anne Reid) van a család középpontban, akinek 4 unokája van.

Stephen (Rory Kinnear), aki fekete feleségével (T'Nia Miller) és két gyerekkel él, a mozgássérült Rosie (Ruth Madeley), aki épp második gyermekét várja, Daniel (Russell Tovey), aki melegházasságban él, illetve a negyedik unoka, Edith (Jessica Hynes), aki aktivistaként kevésbé részese eleinte a családi összejöveteleknek, és leszbikus. Nem is gondolnák, hogy a család életét a britanniai események, illetve a világban történtek mennyire meghatározzák, és ez visszafelé is így van.

Az Évek alatt a jövőnkről szól, egészen pontosan a mai világ problémáiról, az egész bolygó jövőjéről, ahogy ezt a Lyons család megéli. Ez pedig nem túl szép jövő... Baromi elgondolkodtató a sorozat. Minden karakter hangsúlyos, és fontos szerepe van a történéseket illetően. Lesz, akit kedvelünk, lesz, akit kevésbé, de az biztos összességében (és ez a sorozat egyik nagy pozitívuma), hogy idővel szinte már családtagnak érezzük magunkat, és nem is rossz egy ilyen családhoz tartozni.

Szimpatikus az elfogadás, ahogy teljesen természetesen kezelik Danielt és férjét, illetve a családi közös telefonhívások is nagyon jópofák. Mindenképp meg kell említeni még a feltörekvő politikusnő, Vivienne Rookot (Emma Thompson), aki fel-feltűnik epizódonként, és a történésekben is meghatározó szerepe van. Zseniális!

Sok mindent tudnék még írni, de nem szeretnék spoilerezni. Ha szeretnél hiteles sorozatot, ha kíváncsi vagy, mit tartogat a jövő (bármilyen elképzelhetetlen is ma, holnap már valóság lehet), kezdj neki, és nézd meg minél előbb, mi történhet Évek alatt...!

78 Évek alatt  (2019)

dráma | sci-fi

A történet egy családra koncentrál, melynek életét örökre megváltoztatja egy 2019-es éjszaka. több»

1