2022.02.18 16:54 Artemisia Olvasottság: 680x
6

Ír temperamentum

John Patrick Shanley író-rendező saját színdarabját adaptálta filmre Emily Blunt és Jamie Dornan főszereplésével. A festői szépségű környezetben játszódó történet középpontjában egy évtizedek óta viszonzatlan szerelem, egy örökösödési viszály, valamint egy egészen abszurd titok áll.

A kezdő képsorok megalapozzák a film szatirikus hangvételét: a gyászos, szomorú jelenet élét szarkazmussal és humorral veszi el, ami az egész cselekményre jellemző. Bár néhol sötétebb témákat érint: a gyász, a magány hatása Rosemaryre és Antonyra, önmaguk és az életük céljának keresése, azonban a depresszív árnyalat nem kerekedik felül a derűs, sokszor önparódiára építő alaphangulaton.

Ír temperamentum

A színpadiasság is jót tett a filmnek, ami leginkább a frappáns párbeszédeken érhető tetten. Bár színpadi művet nehéz hitelesen filmre adaptálni, Shanley úgy építette fel sztorit, hogy annak szerves része a helyszín, a két, egymás szomszédságában álló családi farm, a zöldellő legelők, az állatok, sőt még a szeszélyes időjárás is. Karaktereit a színdarabokra emlékeztető módon, egy-egy jellemvonásuk felnagyításával ábrázolja; bár elbírtak volna még eggyel több dimenziót is, a színészek remek munkát végeznek, amivel jelentősen feljavítják és szerethetővé teszik ezeket az önfejű farmereket. Emily Bluntnak különösen jól áll a makrancos, konok, mégis romantikus Rosemary szerepe. Jamie Dornan szintén nagyszerűen hozza a nem mindennapi hóbortokkal megáldott Antony szórakozott karakterét. A kettejük közötti kémia jól működik, de inkább a groteszk csipkelődésükben bontakozik ki, mintsem a romantikus jeleneteik alatt. Jon Hamm a felvágós "jenki" szerepében jól szemlélteti a globalizált amerikai és a jellegzetes ír mentalitás közötti különbségeket, Christopher Walken pedig karakteres a történetmesélő Tony Reilly szerepében.

Összességében egy kellemes, ám szürreális élmény John Patrick Shanley műve, amit a gyönyörű helyszín , az autentikus ír hangulat és a színészi játékok miatt igazán kár kihagyni.

dráma | romantikus

Egy szerelmespár kapcsolatát megnehezíti családjaik örökösödési vitája. több»

6