2022.04.04 14:55 Kóborló Olvasottság: <100x
2

Csak egy közepes szörnyfilm a 80-as évekből

Valahogy mindig örülök annak, ha sikerül belefutnom egy számomra ismeretlen szörnyfilmbe, a 80-as évek horrorfilmgyártásából. Ilyenkor mindig elfog a nosztalgia, és akármennyire is átlagosnak tűnik a film előzetese vagy a tartalma, mindig kíváncsi leszek az adott produkcióra. Pont ez a helyzet állt fenn ennél az alkotásnál is, de még a számos hibája ellenére is élveztem eme filmet. Na de nézzük, hogy milyen lett ez a kevésbé ismert szörnyes horrorfilm a 80-as évekből.

Mivel számomra totálisan ismeretlen volt ez a film, így gondoltam, még a film megtekintése előtt lessük csak meg az előzetesét (ha már a film tartalma egész érdekesnek hangzott). Nem nagyon emlékszem olyan előzetesre, ami ennyire nem tárja fel a kíváncsi nézője előtt azt, hogy vajon mire is számíthat majd a néző a filmmel kapcsolatban, emiatt pedig még jobban kezdte piszkálni a csőrömet az adott film. Mivel tényleg semmit nem tudtam a filmmel kapcsolatban, így az elvárásaim is csupán annyiban merültek ki, hogy a film érje el azt, hogy képes legyen a figyelmemet lekötni, és hogy ne csak a nosztalgiát értékeljem majd a végén. Nos, mindezt csupán részben sikerült elérnie a filmnek nálam.

Csak egy közepes szörnyfilm a 80-as évekből

Kezdeném a pozitívumaival. Sikerült a film forgatókönyvírójának olyan karaktereket megírnia, akik elég szimpátiát tudnak ébreszteni a film nézőjében ahhoz, hogy izgulni tudjunk értük. Nincsenek nagyon kidolgozva eme karakterek, mégsem lehet rájuk azt mondani, hogy tucatkarakterek lennének. Szerencsére a színészi alakítások is teljesen rendben voltak. További pozitívumok közé sorolnám a történet helyszínválasztását is (bár a legtöbb esemény nem a bányában történik, hanem sokkal inkább egy kunyhóban), de mégis sikerül a filmnek eme helyszíneket kellő hangulattal megtölteniük. Azt mondjuk nem mondanám, hogy kimondottan félelmetes lenne a film, de gondolom a maga idejében azért ez sokkal hatásosabb volt, mint napjainkban. Továbbá nekem az is tetszett a filmben, hogy kimondottan sokáig, csak találgathatjuk a szörnyünk/szörnyeink kinézetét.

Viszont sajnos vannak ebben a filmben azért negatívumok is. Ilyen például szerintem a túlontúl egyszerű történet, amiben megtalálható a kreativitás, de gondolom az alacsony költségvetés miatt sok minden azért nem fért már bele. Ez részben a lény/lények kivitelezésére is nagy hatással lehetett (mondjuk nálam pont ezt a dolgot tudta átívelni a nosztalgia hatásával).

Összegezve: kedvelhető egy film, de sajnos a legtöbb nézőpontból csupán egy átlagos szörnyfilm lett a végeredmény.

59 The Boogens  (1981)

horror | sci-fi | thriller

Silver City egy kis bányászváros, ám a bánya már évtizedek óta bezárva pihen a városka szélén. Most azonban újra akarják nyitni, nem tudván, hogy a járatokba idegen lények... több»

2