2021.03.23 19:52 Kóborló Olvasottság: 128x
1

Kissé keszekusza, de fogyasztható

Sokat hallottam már erről a filmről, de ezidáig még nem volt szerencsém hozzá. Mivel a rendezője, Norman J. Warren (1942–2021) nem oly régen sajnos meghalt, gondoltam, teszek egy próbát a legismertebb horrorfilmjével. Warren nem volt nagyon termékeny filmes, hisz 1963-ban kezdte filmes pályafutását, amit 2014-ig kisebb-nagyobb megszakításokkal folytatott. Munkásságára a legjellemzőbb műfaj elsősorban a rövidfilm volt (szám szerint 7 darab volt), illetve a horror (5 darabot készített).

Az 1978-ban készített, Terror című filmje egy kimondottan érdekes darab lett, méghozzá több szempontból is. Szinte minden pillanatáról érződik, hogy egy tipikus angol horrorfilmhez van szerencsénk (tehát akik kedvelik a 70-es évek angol horrorfilmjeit, azok esetleg tehetnek egy próbát vele). Viszont a készítők egy interjú során azt nyilatkozták, hogy rendkívül nagy hatással volt rájuk az Olaszországban ez idő tájt fénykorát élő giallo műfaj és egy másik igencsak híres, szintén olasz film, méghozzá a Dario Argento rendezte Sóhajok. Tulajdonképpen az olasz giallókat és a Sóhajok című filmet szerették volna megtestesíteni ebben a filmben, és még ha egy kissé történetszintileg keszekusza is lett a végeredmény, azért bőven a fogyasztható tartományon belül maradt számomra.

Kissé keszekusza, de fogyasztható

A másik kimondottan nagy pozitívuma a filmnek, hogy igencsak ügyesen lavíroz a műfajok közt, hisz tulajdonképpen vannak itt tipikus természetfeletti elemek, slasher elemek, és még a giallókra is emlékeztető képsorok, de mégis meg tudta őrizni mindvégig azt, hogy feszültségben és izgalmakban bővelkedjen a közel másfél órás játékideje. Továbbá az is tetszett, ahogy a történet karaktereit kezelik. Nincsenek túlzottan jól bemutatva, de ez – gondolom – szándékos volt a készítők részéről, mert így lehetett építeni némi fajta misztikumot is rájuk, ráadásul még a színészi alakítások is megfelelőek voltak.

Egy-két negatívuma volt csupán, ami engem kissé zavart, ilyen volt például a teljesen felejthető zenei betétek (a megtekintése után már alig emlékszem rá), illetve a kissé furcsa, vagy akár mondhatnám összecsapott befejezése a történetnek. Mindezek mellett én mégis a jobb horrorfilmekhez sorolnám.

59 Terror  (1978)

horror

Az 1600-as évek közepén máglyán égetnek el egy boszorkányt, aki még a halála előtt megátkozza az őt elítélő grófot és születendő gyermekeit. 300 évvel az események után... több»

1