2022.04.29 09:59 Artúr Olvasottság: 116x
1

Fáj is, meg gurul is

Kifejezetten meglepő volt ahogy Tony, mintegy beismerően, és kicsit fájdalmasan vallott az életéről. Fantasztikus retro-érzés fogott el a film közben, leginkább a valamikori játék miatt, mindazonáltal nem húzott be a gördeszkások világába. Sokkal többet szerettem volna látni a versenyekről, a gördeszkás márkákról, Tony barátairól és életéről. Voltak pontok, ahol kifejezetten egy anti-gördeszkás filmnek hatott.

Az, ahogyan elmondták, hogyan sérültek meg, mennyi csontjuk tört, hogy nem tudnak aludni stb. Persze, kifejezetten korrekt, hogy ezekkel az információkkal együtt tálalják a deszkázós miliőt.

Fáj is, meg gurul is

A magam részéről szívesebben láttam volna ezt a történetet sorozatban feldolgozva, akkor tartalmasabb, információban gazdagabb lehetett volna. Persze, megható és tanulságos élményt nyújtott, kedves gondolatok, edukatív kiszólások is elhangzottak. Van benne megtört családapa, és vannak bensőséges emberi kapcsolatok, életre szóló barátságok, de nincs benne teljes kohézió.

Személy szerint nem voltam soha gördeszkás arc, azért azt mindig éreztem, hogy ez egy nagyon kellemes környezet, aktív és vidám hobbi lehet. Látványos sport, ami rengeteg embert megmozgat. Az, hogy mennyire művészeti ág, vagy mennyire egy ember személyiségének a kinyilatkoztatása, természetesen vélemény kérdése. Én el tudom fogadni. Dokumentumfilmként is tudtam értékelni. Többet tudtam meg Tony Hawkról, aki, ahogyan a filmben is elmondták, kb. az édesapámmal egykorú. Ilyen szemmel tényleg bámulatos, ahogyan felugrik a rámpára, pörög, de persze alkalmanként végig csúszik a térdvédőben több métert, vagy beesik két faelem közé a betonra. Elképesztő teljesítmény, frenetikus.

A hozzá hasonló sztárok életét feldolgozó filmekben, mint pl. a Ray, vagy A nyughatatlan, mindig az a tragikus számomra, hogy ez a teljesen abszurd gazdagság és életstílus mennyire feldúlja a családi életet. Tony esetében nem volt szó drogokról, ez még inkább rávilágított arra, hogy nem csupán a bódító szerek képesek tönkretenni pl. egy apa-fiú kapcsolatot, az együtt nem töltött idő éppolyan mérgező. A megdöbbentően felelősségteljes, bánkódó Tony nagyon sokkoló volt számomra, és kicsit szomorú is. Ettől lesz ez a film olyan, mint amikor a vanília fagyi mellé citromot kérsz. Mivel hasonló a színük, "telibe nyalod", és a végén csodálkozol, hogy ez most édes-fanyar. Jó is, meg rossz is.

dokumentum | életrajzi | sportfilm

A híres gördeszkás, Tony Hawk magánéletét, karrierjét és a gördeszkázáshoz fűződő kapcsolatát követi nyomon, soha nem látott felvételeket és soha nem látott... több»

1