2023.02.20 09:04 JRD Olvasottság: 1159x
0

Utat tört

Maga sorozat nem egy nagy durranás, de a színészi játékok, a díszletek és jelmezek valamelyest feledtetik azt. A bűnügyek egyszerűek és egyértelműek. Hogy ki volt Lidia Poet? Általában az első olasz ügyvédnő címkét aggatják rá a nevére. Nos, az 1855-ben született nő már korán tudomására adta családjának, hogy ő bizony nem akar szokványos női életet élni, ezért elvégezte a jogi egyetemet és praktizálni kezdett.

Azonban a női ügyvéd pusztán ténye is zavart hatalommal bíró olyan férfiakat (hiába volt bejegyzett, engedéllyel rendelkező ügyvéd), akik igyekeztek a patriarchális státuszát megőrizni a férfinemnek. Pedig akkoriban már új szelek fújtak, és a világon egyre több volt a női jogász, női orvos vagy éppen a női magánnyomozó. Hiába állt ki 25 újság a nők jogai mellett és csak 3 ellene, ez a három újság igyekezett lapjain elbagatellizálni a nők munkavállalását, alkalmasságát a jogi és egyéb fajsúlyos pályák esetében. Mindezek hatására törölték Poetet az Ügyvédek Jegyzékéből.

Utat tört

Innentől kezdve Poet még elszántabban harcolt a nők egyenjogúságáért, Olaszországban és külföldön egyaránt. Végül pedig 1919. június 17-ei, 1176-os számú törvény értelmében vették be újra ebbe a jegyzékbe. Ekkor már 65 éves volt. A sorozatot egyértelműen emléket állít az első olasz női ügyvédnek, aki bizony rögös úton jutott el odáig, hogy ügyvédként elfogadják. Érdemes megnézni, hiszen a sorozat szórakoztató és bizony látványos. De ne hallgass rám! Nézd meg, és majd eldöntöd magad! Szóval filmre fel, és jó szórakozást!

dráma | életrajzi | krimi

Egy nő, akit eltiltottak az ügyvédi hivatás gyakorlásától, fellebbezést készít elő a bíróság döntésének megváltoztatására Lidia Poët, Olaszország első női... több»

0