Játssz egy Nintendo Switch-ért ·  Fórum Login  
Humphrey Bogart

Humphrey Bogart

Színész

Szül.: 1899. december 25., New York City, New York, Amerikai Egyesült Államok
Elhunyt: 1957. január 14.

Adatlap
137
Filmográfia
3
Díjak
52
Érdekességek
170
Képek

Érdekességek

Carlito útja (1993)

Carlito Brigante egy helyen azt mondja magáról: „Itt vagyok a klubban, és Humphrey Bogart-ot alakítom.” Bogart a Casblancában ugyancsak egy éjszakai szórakozóhelyet vezetett, mint Al Pacino a filmben.

A félelem órái (1955)

Humphrey Bogart utolsó kemény fiús szerepe.

Sabrina (1954)

A történet szerint Sabrina Fairchild (Audrey Hepburn) szívét Linus Larrabee (Humphrey Bogart) nyeri el. A való életben Hepburn és Bogart között legfeljebb egy udvarias munkakapcsolat alakult ki, tekintettel a nagy korkülönbségre.

Sabrina (1954)

Humphrey Bogart a forgatás alatt végig ingerlékeny volt, amelyet több dologgal is magyaráznak. Az egyik szerint ekkor már jelentkeztek nála a halálát okozó rákbetegség első jelei. Másik ok, hogy akkor fejezte be egy pszichopata megformálását a Zendülés a Caine hadihajón című filmben, s ennek a hatását még nem tudta lezárni. Még egy magyarázat lehet az is, hogy Bogart nem értett egyet William Wyler rendezői stílusával.

Sabrina (1954)

A Paramount vezetése azt szerette volna, ha William Holden karaktere nyeri el a lány szívét és a boldog befejezést, méghozzá azért, mert az akkori népszerűséget vizsgáló statisztikák Holdent hozták ki győztesen Bogart-tal szemben. Ennek ellenére, az eredeti színdarabhoz hűen az idősebb testvér (vagyis Humphrey Bogart karaktere) nyeri el a lány szívét.

Sabrina (1954)

Humphrey Bogart sem William Holdennel, sem Audrey Hepburnnel nem jött ki jól a forgatás alatt. William Holdent "Smiling Jimnek" (Mosolygós Jimnek) nevezete el, Audrey Hepburnt, pedig tehetségtelen színésznőnek tartotta.

Sabrina (1954)

A három főszereplő díjazása jelentősen eltért egymástól, míg Humphrey Bogart 300 ezer, William Holden 150 ezer, addig Audrey Hepburn csak 15 ezer dollárt kapott.

Sabrina (1954)

William Holden és Humphrey Bogart második közös filmje a 15 évvel korábban bemutatott "Invisible Stripes" (1939) után.

Sabrina (1954)

Linus Larrabee szerepére Billy Wilder elsősorban Cary Grantet gondolta ki, de a színész visszautasította, így a szerep Humphrey Bogartnál landolt.

Sabrina (1954)

Mivel Humphrey Bogart túl idősnek bizonyult Linus Larrabee karakteréhez, Billy Wilder úgy döntött, hogy egy korban Bogarthoz közelebb álló színészt kér fel David Larrabee szerepére, így esett William Holden-re a választása.

Sabrina (1954)

Humphrey Bogart, akit a Warner Brothers-től vettek kölcsön a filmhez, kiközösítve érezte magát a Paramountbeli sztárok között, főleg William Holden és Billy Wilder baráti kettősét érezte ellenségesnek. Ezért egy nap nem volt hajlandó munkára jelentkezni a forgatási helyszínen, így Wilder kénytelen volt elnapolni a forgatást.

Sabrina (1954)

Humphrey Bogart többször élesen kritizálta Billy Wildert. Kijelentette, hogy nem szeret olyan rendezőkkel dolgozni, akik a forgatókönyvírókkal dolgoznak, és a színészeket kizárják a munkából.

Zendülés a Caine hadihajón (1954)

Humphrey Bogart a valóságban 25 évvel volt idősebb a karakterénél.

Afrika kincse (1953)

Humphrey Bogart súlyos autóbalesetet szenvedett a film készítésének ideje alatt, aminek következtében számos foga kitört, ami megakadályozta abban, hogy rendesen tudjon beszélni. John Huston állítólag felbérelt egy fiatal brit színészt, hogy sajátítsa el Bogart mimikáját, hogy utólagosan fel tudja mondani Bogart szövegét. Habár a filmet nézve nem látszik, de Peter Sellers az, aki Bogart hangját kölcsönzi egy-két jelenetben.

Afrika kincse (1953)

Ez volt Humphrey Bogart és Peter Lorre ötödik és egyben utolsó filmje. A többi négy, A máltai sólyom (1941), Casablanca (1942), Minden az éjszaka miatt (1941), és az Átkelés Marseille-be (1944).

Battle Circus (1953)

Ez volt az egyetlen film, amit Humphrey Bogart az MGM-nek készített.

Afrika királynője (1951)

John Huston és Humphrey Bogart sok alkoholt fogyasztott a forgatás alatt Afrikában , Katharine Hepburn azonban csak vizet fogyasztott. Végül ő kapott csak egyedül vérhasat.

Afrika királynője (1951)

Humphrey Bogart-nak ez volt az egyetlen szerepe karrierje során, mellyel Oscar díjat nyert.

Kopogj valamelyik ajtón! (1949)

Ez volt az első film, amit Humphrey Bogart független produkciós cége, a Santana készített. Rendezőnek Nicholas Rayt választotta, mert lenyűgözte rendezői debütálása a Akik éjszaka élnek (1948).

Key Largo (1948)

A film tiszteletére Key Largo városában minden évben megrendezik a Humphrey Bogart Filmfesztivált.

Key Largo (1948)

Humphrey Bogart és felesége, Lauren Bacall negyedik, egyben utolsó közös filmje. Néhány évvel később még tervben volt egy közös film, de Bogart elhunyt, még mielőtt elkészülhetett volna.

Key Largo (1948)

Annak ellenére, hogy Humphrey Bogart és Edward G. Robinson a vásznon ellenségek voltak, a forgatás alatt a legnagyobb tisztelettel viselkedtek egymással szemben. Bogart azt mondta, hogy Robinson egy nagy csillag, és úgy is kell őt kezelni, tehát amíg nem áll készen egy jelenetre, addig várni kell.

Key Largo (1948)

Santana Humphrey Bogart jachtjának a neve volt, amelyet June Allysontól és Dick Powelltől vásárolt. Annyira szerette a jachtját, hogy később a produkciós irodáját is arról nevezte el.

Hosszú álom (1946)

Mivel Humphrey Bogart-nak és Lauren Bacallnak viszonya volt, így Bogart családi problémái végett nagyon nehézkesen ment a forgatás, mivel sokat ivott. A film elkészülte után 3 hónappal Humprey Bogart és Lauren Bacall összeházasodtak.

Hosszú álom (1946)

A kocsi, amit Humphrey Bogart használt a filmben, ugyanaz a modell, amelyet az 1941-es High Sierra c. filmben is használt, egy 1938-as Plymouth DeLuxe.

Two Guys from Milwaukee (1946)

Humphrey Bogart és Lauren Bacall cameoszerepben láthatóak a filmben, ahol saját magukat alakítják.

Szegények és gazdagok (1944)

Az első film a négy közül, amiben a későbbi házaspár, Humphrey Bogart és Lauren Bacall együtt játszottak.

Szegények és gazdagok (1944)

Amikor Howard Hawks felfedezte Lauren Bacallt, megadta neki a lehetőséget, hogy Cary Granttel vagy Humphrey Bogarttal dolgozhasson együtt. A színésznő nagyon lelkes volt, hogy Granttel forgathat, azonban Hawks végül úgy döntött, hogy Bogartot választja, és ezzel Hollywood legnagyobb románcának kialakulását segítette elő.

Szegények és gazdagok (1944)

Humphrey Bogart temetésén a felesége, Lauren Bacall egy sípot tett férje koporsójába, utalásként a híres fütyülős idézetre, ami Bogart szájából hangzik el a filmben.

Casablanca (1942)

Hogy ne látszódjon köztük a magasságbeli eltérés, közös jeleneteikben Humphrey Bogartnak platform cipőt kellett viselnie Ingrid Bergman mellett.

A máltai sólyom (1941)

Humphrey Bogart és Mary Astor utolsó jelenetét három napig vették fel.

A máltai sólyom (1941)

A forgatás alatt két sólyom szobrot használtak fel, mert az elsőt Humphrey Bogart véletlenül leejtette, és így az összetört. Az azóta összeragasztott példány a Warner Bros. stúdió múzeumában van kiállítva.

A máltai sólyom (1941)

Humphrey Bogartnak magának kellett gondoskodnia a jelmezről, ez akkoriban a Warner Bros. stúdiónál bevett szokás volt, így igyekeztek spórolni.

A máltai sólyom (1941)

A film nagy részét Humphrey Bogart válla fölötti szemszögből forgatták, így a nézők az ő szemszögéből láthatják az eseményeket.

A máltai sólyom (1941)

Amikor Ingrid Bergman megkapta Ilsa szerepét a Casablanca (1942) című filmben, előtte többször is megnézte ezt a filmet, hogy kiismerje Humphrey Bogart színészi technikáját.

Magas-Sierra (1941)

Ez volt az utolsó olyan Humphrey Bogart film, amiben nem kapott top fizetést.

Invisible Stripes (1939)

Humphrey Bogart bosszús volt amiatt, hogy a második filmes William Holden magasabb díjazást kapott nála.

Dr. Clitterhouse (1938)

Humphrey Bogart lekicsinylően úgy nevezte ezt a filmet, mint The Amazing Doctor Clitoris.

Dr. Clitterhouse (1938)

Humphrey Bogart később azt mondta, hogy a filmbeli karaktere volt mind közül az egyik legkevésbé kedvelt.

Zsákutca (1937)

Humphrey Bogart azután kapta meg Baby Face szerepét, miután George Raft visszautasította azt.

San Quentin (1937)

Humphrey Bogart alakítja Ann Sheridan bátyját a filmben, holott a valóságban Bogart 15 évvel idősebb a színésznőnél.

Megcsúfolt nő (1937)

Humphrey Bogart és Mayo Methot egymásba szerettek a forgatáson. Amint Bogart elvált második feleségétől, Mary Philipstől, össze is házasodtak.

Women of All Nations (1931)

Humphrey Bogart Stone.t alakította a filmben, ám a végső változatból, valamennyi jelenetét kivágták.

Broadway's Like That (1930)

Mary Philips, aki Humphrey Bogart feleségét játssza ebben a filmben, a való életben is a felesége volt a film készítésének idején.
Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.