2018.06.06 08:07 Filmworlds blog Olvasottság: <100x
7

Nem ülepedik le semmi

John Krasinski filmje inkább thriller mint horror, bár az előbbi kategóriában figyelt fel rá a nagyközönség. Kivételes a scriptje, hiszen szinte végig a némasággal teremt feszültséget, amihez a rendezés remek jeleneteket produkál. A sztori is mesterien kitalált, (spoiler nélkül elárulható): olyan félelmetes idegen lények tartják rettegésben a Földet, melyek teljesen vakok, ellenben a legkisebb hangra is támadni készek. Szinte kiirtják a lakosságot, viszont néhányan túlélik, de csak amíg csendben maradnak.

A Hang nélkül egy jól elkészített akció-thriller, mely túlmutat önmagán, hiszen nem csupán fenntartja bennünk (az egész játékidő alatt) a feszültséget illetve érdekélődést, de egy család belső viszályaiba is bepillantást enged. Megismerjük az apa - fia illetve a szülők és a kislányuk konfliktusát, amiben az önvád és távolságtartás is szerepet kap. Emily Blunt - akit többek közt a Sicarióból illetve a Lánya a vonaton című filmekből ismerhetünk - kitesz magáért Evelyn Abbot (a családanya) szerepében: láthatjuk boldog feleségként, megrendülten, gyermekeiért küzdő anyaként és elszánt harcosként is. Ezer arcát mutatja meg a nézőknek, miközben társa (a való életben is férje) John Krasinski szinte tökéletes partnere minden scene -ben.

Nem ülepedik le semmi

A film legfőbb erőssége a folyamatos figyelem fenntartás, 95 percen keresztül, hiszen egyetlen pillanatra sem engedi el a néző tekintetét és érdeklődését az állandóan felbukkanó újabb és újabb válsághelyzetek sokasága. Kiszámíthatatlan az egyes szituációk végkimenetele is és természetesen a történet végét sem sejthetjük. Zseniális a végkifejlet, a megoldás kulcsának felfedezése. Közben láthatunk megható önfeláldozást is, egy apa és gyermekei közti mérhetetlenül erős kapcsolat és ragaszkodás manifesztációjaként. A filmmel kapcsolatban negatívum az, ami egyben pozitívum is lehet: nevezetesen, hogy talán kicsit átbillen a "ló túlsó oldalára" és picit már túl sok a feszültség. Nem pihenhetünk, az egész olyan, mint egy 95 percig rohanó hullámvasút. Nem tud bennünk semmi leülepedni vagy megérni. Ajánlom mégis mindenkinek, aki szereti az izgalmakat és a fantáziadús és jól kitalált történeteket. Értékelésem erős 8 pont, a 10-ből.

dráma | horror | sci-fi

SkyShowtime (2023.05.07.)

Ismert világunkat rejtélyes és vérszomjas idegen lények szállták meg, amelyek a legkisebb neszre is felfigyelnek, így csapva le áldozatukra. Egy leleményes családnak azonban úgy... több»

7