2018.09.21 18:22 ArpiHajdu és Réci Olvasottság: 302x
3

Csakugyan az év horrorja lenne Az apáca?

Melyik az a film, amely 2018-ban egy óriási marketinget épített maga köré (azzal a kicsit sem nagyképű szlogennel, hogy az év horrorja), majd a moziban ülve szinte mindenki csak röhögött a látottakon. Nos, Az apáca (és nem, ez nem egy paródiafilm). Persze az is lehet, hogy magunkat nevettük ki. Annyi volt a kiszámítható ijesztgetés…tökéletesen tudod, hogy majd most vetnek be valami rémisztő dolgot és igen, olykor mégis megugrik egy kicsit a széken a néző

Ennek ellenére nem nagyon lehet mit szépíteni a Démonok között-univerzum új darabján: az ijesztgetései kimerülnek a jump scare-ek non-stop használatában, a karakterei kidolgozatlanok, a főgonosz abszolút érdektelen, s akad pár logikai bukfenc is, amely talán kevésbé fájó, ha az ember ismeri a The Conjuring sorozat összes darabját, de a filmeknek önmagukban is meg kellene tudniuk állni a helyüket. Egyetlen pozitívuma valóban az lehetne, hogy néha (mit néha, a kelleténél talán túl gyakran) még vicces is. Erre a célra fel is építenek egy egész karaktert Frenchie személyében, akinek már a temetős jelenetben drukkolunk, hogy egy ici-picit még hagyják meg nekünk életben, ne veszítsük már el az elején a humorzsákunkat. Nem is lenne gond némi humorral, de ha egy ennyire sötét tónusú horrorfilmről beszélünk, s többször nevetünk, mint ahányszor megijedünk, az nem sok jót sejtet a műfaj szerelmeseinek. A történet szerint egy romániai kolostorban egy apáca (rejtélyes körülmények között) öngyilkosságot követ el, a Vatikán pedig egy novíciánust, s egy apácanövendéket küld oda, hogy járjanak az ügy végére, hiszen minden bizonnyal valami turpisság van abban az épületben. A két főszereplő el is megy, s hát mire lehet számítani? A kolostorban furábbnál furább jelenségek történnek. Ennek ellenére elég vicces, hogy miután szinte az összes rossz megtörténhet a „hőseinkkel” a film vége felé benyögik (a kamerába), hogy ez bizony szentségtelen hely (elsőre ez nem volt feltűnő számukra?). Emellett a forgatókönyv nem nagyon foglalkozik karakterépítéssel, bizonyos dolgokat túlhangsúlyoz (lásd: Taissa Farmiga karaktere még nem tette le a fogadalmát, úgy tízpercenként elhangzik, na meg Burke atya emléke a démon által megszállt kisfiúval is kicsit túl lett tolva), más dolgok felett pedig elsiklik (az még mindig nem egyértelmű számomra, hogy miért olyan embert küldenek egy romániai kolostorba, aki még az ország közelében sem járt, s ezt maga az illető mondja). Igaz, logikai bukfencekkel ellátott horrorfilmeket láttunk már, nem is keveset, de a helyzetet még menthetné az a bizonyos démon, a Démonok között 2-ben feltűnt Valak (s hogy álljon itt egy kis pozitívum is, a film végén ügyesen csatol vissza a korábbi filmre). De a végső fojtogatós jelenet mégsem tud olyan erővel bírni, mint kellene. Még csak véráldozatot sem hoz a film a végén: három szereplő érkezik meg egy démonszállta kolostorba és lám-lám, mindhárom túléli. Leszámítva a csavart a film végén: jöttek, láttak, győztek! És ennyi!

Csakugyan az év horrorja lenne Az apáca?

Talán ez a baj azzal, ha túlzottan hype-olnak egy filmet. Túl sokat várunk tőle, s túl nagyot csalódunk, ha a végeredmény nem más, mint egy teljesen átlagos film (Az apáca esetében horrorfilm), s jó-jó, csak éppen nem üt akkorát, amekkorát szerettük volna, hogy üssön.

60 Az apáca  (2018)

horror | misztikus | thriller

Fogarasföldön egy kolostor szörnyű titkokat őriz, melyek felderítésére Róma kirendel egy apácából, egy szerzetesből és egy újoncból álló csoportot. Valamennyien sejtik,... több»

3