2018.12.18 15:48 Berto49 Olvasottság: <100x
0

Egy kultfilm amerikai újragondolása

Nagy fába vágta a fejszéjét Jim McBride amikor már az elkészítés idejében is kultikussá vált „Kifulladásig” című film újragondolását határozta el. Mindenképpen kellett hozzá egy olyan színész, aki hihetően alakította a lézengő, lopástól és egyéb szélhámosságoktól sem visszariadó Jesse Lujack szerepét. Ugyanakkor arra is gondolnia kellett, hogy az eredetiben főszerepet játszó Belmondo kvalitásai ne homályosítsák el az ő főhősét. Az „Amerikai dzsigoló”-ban sikeres Richard Gere volt a választása, de ő nem tudta az elődje teljesítményét hozni. A film csak arra volt jó, hogy Gere ismertségét növelje főleg az amerikai női nézők körében.

Biztos sokan ábrándoztak arról, hogy miért nem ők úszkálhattak a medencében, ahol a partján, később pedig a vízben pepita nadrágjában Gere fejezte ki szerelmét Monica (Valérie Kaprisky) iránt. Vannak felettébb dicsérő vélemények, de körülbelül ugyanannyi lehúzó kritika is. Én inkább az utóbbiakkal értek egyet, elsősorban azért, mert nem értem, hogy egy nagyszerű filmet minek kellett újragondolni? Az úgy jó, ahogy Truffaut ötlete alapján Godard elkészítette. (Megjegyzem: 1960-ban a Cahiers du Cinéma körül csoportosuló később híressé vált rendezőknek már volt filmje, csak még Godard nem rendezett.

Egy kultfilm amerikai újragondolása

Truffaut ötletét valósította meg, aztán idővel filmjei számával megelőzte a társait.) A kísérő zenék kiválasztása viszont jól sikerült, Jerry Lee Lewis és a többiek dalai remekül passzoltak a cselekményhez. Tarantino egyik nagy kedvence ez a film, nekem viszont ő nem tartozik a kedveltjeim közé. A véleményünk különbsége ebből származhat. A magyar nyelvű változatnak nagy előnye, hogy Szakácsi Sándor volt Gere magyar hangja, őt hallani mindig nagybetűs élmény marad.

akció | dráma | romantikus | thriller

A Kifulladásig Los Angelesben című romantikus dráma főhőse Jesse Lujack, aki autólopásból és rablásból tartja fenn magát. Három dolog van csupán, ami állandóságot képez... több»

0