2019.01.05 18:25 Márton Olvasottság: <100x
1

Egy gyilkos bálna története

Sok ember úgy gondolja hogy az 1975-ös Spielberg Cápája "kövezte" ki az 1977-ben bemutatott Orca-A gyilkos bálna című film sikerét! Jómagam nem így gondolom, sőt, nem is nagyon szeretem összehasonlítani a két filmet! Mindkét film számomra más-más szempontok miatt vált klasszikussá! Az 1975-ös Cápa című filmnél nem nagyon hinném hogy sok mindent kéne magyarázni azon, hogy miért is tartom számon a mai napig a valaha készített legjobb cápás horrorfilmek közt a legjobbnak! Spielberg cápája maga volt a filmes világ egyik legnagyobb és legikonikusabb vízi gonosza és ezt kevesen cáfolják meg szerintem! Nos az Orca című film merőben más, hisz itt nem elsősorban eme hatalmas vízi emlős lenne akire a gonosz szerepét ráhúzhatnánk (legalábbis nem egyértelműen) hanem maga az emberre és ez egyből ad a film történetének egy különleges szájízt!

A film készítői ezt a fajta történetbéli különlegességgel pedig nagyon jól gazdálkodnak az egész játékidő alatt, hisz míg a film első harmadában a néző egyértelműen a gyilkos bálnát ért sérelmek miatt inkább az ő oldalán keresztül akar revansot venni az embereken, majd a történet haladtával pedig egyre jobban átállunk az emberek oldalára, míg a film befejezéséhez közeledve szomorúan konstatáljuk, hogy mindkét fél egyenlően rossz és jó is! Ehhez pedig a történeten kívül két dologra volt igencsak nagy szükség!

Egy gyilkos bálna története

Az egyik hogy a gyilkos bálnát fel kellett "ruházni" emberi tulajdonságokkal, ami ne csak a tetteiben mutatkozzon meg, hanem már a megjelenésében is! Talán ez volt a nehezebb filmes szempontból, mert a másik dolog a színészek játékában rejlett! Mondanom sem kell, hogy számomra mindkét dolog tökéletesen sikerült!

A képi világa a filmnek akár egy természetfilmbe is simán elmehetne, szinte alig látszanak azok a jelenetek amit nem egy igazi gyilkos bálnával vettek fel és ez simán mondhatjuk extra pozitívumának is a filmnek, hisz ne feledjük el, hogy ez egy 1977-es film volt, ahol a számítógépes effektek még szinte gyerekcipőben voltak jelen a filmgyártásban!

Egy másik szintén hatalmas pozitívuma a filmnek a zene! Ennio Morricone volt a felelős ezért és azt gondolom, hogy ha valaki ez időtájt képes volt emlékezetest alkotni, akkor az ő neve biztos hogy azon zeneszerzők közé tartozik!

Az Orca című film nálam azon kevés állatos kaland-horrorfilmek közé tartozik, aminek igenis van valós mondanivalója és a számtalan egyéb pozitívumai miatt, biztos hogy a kedvenceim közt volt a helye régen és most is!

dráma | horror | kaland

Bálnavadászok tevékenykednek a tengeren Nolan kapitány vezetésével. Elfognak egy kardszárnyú delfint, de miután a fedélzetre húzzák, kiderül, hogy egy vemhes nőstény volt.... több»

1