2019.01.17 00:00 Filmdoki Olvasottság: 133x
1

Ne szórakozz Bronsonnal!

A film a mára már abszolút kliséknek számító panelekből építkezik. Adott a kiégett rendőr, akit elhagyott a neje és emiatt rendesen elhanyagolja magát, nem mellesleg az exe ellen elkövetett gyilkosságot is a nyakába akarja varrni valaki, akinek évekkel ezelőtt keresztbe tett. Így lecsukják, és ha ez még nem lenne elég az őrsön épp azzal a nagydumás punk csajjal bilincselik össze, akit ő csukott le, viszont most csak vele együtt tud megszökni. Merész, de abszolút működőképes húzása a filmnek, hogy úgy buddy movie, hogy közben az egyik fél nem is fickó. De mint mondtam, működik, sőt a Bronson és a Kathleen Wilhoite alkotta páros között tényleg megvan a kémia. Kettejük szócsatái igazi humorbombák, így követve a műfaj legjobb hagyományait. Ehhez még hozzájön a remekbeszabott szinkron is, mely épp annyira trágár, hogy természetesnek hasson.

Ezen húzása a filmnek egyébként engem a Piszkos Harry széria harmadik részére, az Igazságosztóra emlékezetett, ahol Callahan felügyelő kap maga mellé egy női társat. Sajnos ott kevésbé sikerült kihasználni a helyzet adta lehetőségeket, de itt tényleg a csúcsra járatták. Nem mellesleg ha már Piszkos Harry, két másik dolog is erősen emlékeztetett arra a szériára. Az oroszrulett jelenet mondhatni egy az egyben Callahan első beveetésének ikonikus ötöt löttem vagy hatot monológját idézi.

Ne szórakozz Bronsonnal!

A másik, hogy az igazság útjához hasonlóan itt nem rosszfú hanem rossz néni van, Persze, nem újkeletű a dolog, hogy egy akciófilmben nő negatív szerepben tűnjön fel, de azért túl gyakran nem találkozhatunk azzal, hogy a főgonoszt egy színésznő keltse életre. Carrie Snodgress bár nem vonul be a legemlékezetesebb antagonisták társaságába, játéka azért kellően hátborzongató.

A film végére egy igencsak izgalmas finálét hoztak össze. A lépcsőház, mint helyszín piszok hangulatos, és nem mellesleg a szemfülesebbeknek ismerős lehet, ugyanis itt forgatták a Szárnyas fejvadász egyes jeleneteit. Egyébként ez egy híres épület Los Angelesben, nevezetesen a Bradbury épület.

Itt egyébként volt egy igen merész húzása is a filmnek, melynek örültem volna, ha meg merik lépni a készítők, de az elmaradhatatlan happy end azért úgy látszik mégis csak kellett a közönségnek. Sebaj, az bőven kárpótolt ahogy Murphy két tűz közé kerül, végül mégis ő rúgja szét mindenki valagát. A csúnya gonosz nénihez intézett végső egysorost pedig Sly és Arnie is megirigyelhetné.

A Murphy törvénye egy ízig-vérig '80-as évekbeli akciófilm, aminek műfajából adódóan megvannak a maga túlzásai, így csak egy példaként a kispisztolytól felrobbanó autó. Viszont a korabeli akciófilmek rajongóinak nem hiszem hogy csalódást okozna, hiszen aki szereti ezeket a filmeket, az bőven túl tudja magát tenni ezeken a bugyutaságokon, főleg hogy a szerethető főszereplők, a jól adagolt humor és a kellő mennyiségű brutalitás feledtetik velünk ezeket.

akció | dráma | krimi | misztikus | thriller

Jack Murphy már régen zsaru, de ilyen mocskos ügybe még nem keveredett. Valaki gyilkosságot akar a nyakába varrni és ráadásul nem is egyet. Ám kiderül, az egész mögött nem a... több»

1