2019.05.21 01:43 Mayolika Olvasottság: <100x
0

A feminista férfi

Elkötelezett Akshay Kumar rajongó vagyok, ezért nyugodtan kijelenthetem, hogy ebben a filmben ritka pocsékul néz ki. Rettenetes a sérója, borzalmas az öltözete, és minden éve duplán látszik az arcán. Viszont ez a film nem is a sármos mosolyáról szól. A felesége, Twinkle könyvén alapul, amit egy létező aktivistáról írt, aki harcot kezdett az India elmaradott részein addig elfogadott, minden higiéniát mellőző, a nők egészségét veszélyeztető szokások ellen. Egy egyszerű gép volt az eszköze, amivel olcsón gyártott megfizethető betéteket. És mekkora csatát kellett vívnia még magukkal a nőkkel is, akik illetlennek, és szégyellni valónak tekintették egy férfi figyelmét ezekben a dolgokban.

A történetünkben Lakshmi (Akshay) gyönyörű fiatal felesége iránti érzett szerelme okán figyel fel arra, hogy az imádott asszonya milyen veszélyeknek teszi ki magát a havonta ismétlődő egészségtelen szokásokkal. És Gayatri (Radhika Apte) egyáltalán nem örül ennek. Tulajdonképpen a néző sem egy darabig. Lakshmi a megoldást keresve egymás után zúdítja saját fejére a bajt, kínosabbnál kínosabb helyzetekbe kerül, igazából én magam is feszengtem néha a filmet nézve. Pedig innen Európából nézve egészen barbárnak tűnik egy-két szokás. Hogy például havonta 5 napra ki van zárva a nő az otthonából, aminek persze a látott megoldások után van ésszerű magyarázata. Más kérdés, hogy a meghatározhatatlan korú Lakshmi az esküvője előtt hogy nem vett észre semmit ezekből? Nyilván az anyja is eltűnt havonta öt napra a házból gyerekkorában. Tehát, miután a falu és a felesége összes haragja a fejére zúdul, világgá megy, és eszelősen nekilát megoldást keresni a problémára, amiben segít neki a sajátságosan működő józan logikája és a vakszerencse, ami az útjába hozza Parit (Sonam Kapoor), a szintén gyönyörű, jó kapcsolatokkal rendelkező, modern gondolkodású, felvilágosult fiatal lányt. Pari felismeri a férfiben a kincset, és mellé áll.

A feminista férfi

Innen már mindent ki lehet találni. Azt meg nem árulom el, hogy melyik szerelmes nő mellett köt ki a végén. Mindazonáltal le a kalappal Akshay előtt, hogy a nem "szalonképes" témákat ilyen bátran felvállalja. Mint legutóbb a WC problémát. Nyilván volt mellé némi állami jószolgálati támogatás is, de alaposan megcibálta a saját hősszerelmes-akcióhős nimbuszát. Persze nem féltem, mostanában elég jól válogat szerepeket. Fogjuk még látni verekedni.

77 Pad Man  (2018)

dráma | vígjáték

Életrajzi jellegű film Tamil Nadi híres aktivistájáról Arunachalam Muruganantham (Arunácsalam Muruganantham), aki azon fáradozott, hogy tisztasági törlőkendőket és női... több»

0