2019.06.27 13:41 Kóborló Olvasottság: 179x
3

A hokimaszkot öltő Jason

Kevés olyan horrorszériát ismerek ami ennyire szépen építi fel epizódról epizódra a központi negatív karakterét mint a Péntek 13. széria. Hisz az első 1980-ban készült Péntek 13. tulajdonképpen nekünk horrorrajongóknak, "csak" a helyszínt (Kristály-tavi kemping) és Jason örült anyját ismertetik meg velünk, az egy évre rá érkező második felvonásban már színre lép Jason, a horrorikon, persze egyáltalán nem abban a formában még ahogy mindenki emlékében él. A harmadik Péntek 13-as részben Jason karaktere megkapja az egyik legemlékezetesebb kiegészítőjét, a méltán ismert és rettegett hokimaszkját, de a további részekben is fogják még továbbfejleszteni Jason karakterét. Hisz itt még nincsenek természetfeletti képességei, illetve a gyilkos szerszámok repertoárja is elég nagy, tehát minden ami a kezébe kerül az veszélyes lehet és a jól ismert machete itt még nem kap akkora szerepet mint majd a későbbi részekben.

Alapjaiban én sok különbséget nem vettem észre a második és a harmadik részt közt, főleg történetileg. Ami nem is baj, hisz egy tipikusan kaszabolós slasherttől nem is várnék el mélyenszántó történetet. Sokkal fontosabb az a tény, hogy a gyilkosságok legyenek kreatívak és ha lehet szárnyalják felül az eddigi részben látottakat és ezt maximálisan teljesíti is a harmadik felvonás. Egy-két aprósággal is színesítik ezt a részt, miszerint itt láthatjuk első alkalommal Jason torz arcát (és nem csak egy pillanatra mint a második rész végén, ami a mai napig vita tárgya a horrorfilmesek körében, hogy azt a jelenetet csak álmodja a túlélő, vagy ténylegesen meg is történt) illetve itt már nem csak közvetlenül a Kristály-tavi kempingeknél vadászik a mi kis gyilkosunk, hanem egyre nagyobbra eresztik a vadászterületét. Tehát egyre kevésbé van bárki is biztonságban, aki a Kristály-tavi kempingek közelében tartózkodik. Az áldozatok karakterein sem változtattak túl sokat az elődjeikhez képest, szinte már a film elején nagyjából be lehet lőni azt a bizonyos elhalálozási sorrendet és persze azt, hogy ki lesz a túlélő a film végére. A történet szinte teljesen sallangmentesre sikerült, nincsenek benne nagy meglepetések, vagy csavarok, de mindezektől függetlenül tejesen élvezhető lett. Talán egy kicsit hosszabb lett a film felvezetése mint mondjuk a második résznél, de az utolsó fél órájára maximálisan felpörög e téren is.

A hokimaszkot öltő Jason

Egy szó mint száz, számomra a harmadik Péntek 13. is még teljesen rendben volt, bármikor előveszem a filmet egy újbóli megtekintésre és ezzel a gondolatommal nem hiszem hogy egyedül lennék.

horror | thriller

Az idilli nyárból a kimondhatatlan borzalmak rémálma lesz egy újabb csoport gyanútlan táborozó számára. A Kristály-tavi tábor véres örökségére fittyet hányva egyenként... több»

3