2019.11.12 10:54 Kóborló Olvasottság: <100x
0

Átdolgozva

1988-ban az egyik kedvenc íróm, Dean R. Koontz Virrasztók című regényéből filmadaptáció készült, és hát finoman szólva is rengeteg mindenben eltért a film a könyvtől, mégis egy egész kellemes, kis költségvetésű horrort faragtak belőle. A Watchers II.-t (magyarul a Leselkedő 2. címen került bemutatásra) sokkal inkább mondanám egy újraadaptált filmnek, mint folytatásnak. Bár ettől még a végeredmény sokkal rosszabb lett, mint a két évvel korábbi feldolgozása.

Véleményemet azzal kezdeném, hogy ez az adaptáció is csak kis részben lett könyvhű. Mivel jómagam kimondottan szerettem Koontz Virrasztók című regényét, azt írnám, hogy ha a két filmet néznénk, akkor kapnánk csupán egy közepes minőségű alapot arról, hogy miről is szólt a könyv. Hisz mindkét filmben találhatunk olyan jeleneteket, melyeket tartalmazott a könyv, de talán a Watchers II. az, ami több dolgot is átemel a filmbe. Viszont az sokkal nagyobb gond, hogy mindezt sokkal rosszabbul teszi, mint az 1988-ban készített első adaptáció.

Ez két dolog miatt lehetséges. Az első, hogy míg az első adaptáció inkább mozis bemutatásra készült, addig a második rész már egyértelműen a videós piacot célozta meg. A másik dolog pedig maga a költségvetés lenne. Mint írtam, már az 1988-as változat sem dolgozott nagynak nevezhető pénzből, a "folytatását" meg szinte aprópénzből dobták össze. A kiadások csökkentésére szinte mindent bevettettek a készítők, elég csak, ha azt írom, hogy a producere az a bizonyos Roger Corman volt (aki amúgy az első rész produceri munkálatait is ellátta), aki egy évvel korábban a Rejtőzködő borzalom című filmnél is elvállalta a produceri munkálatokat, és rengeteg mindent emelt át abból a filmből ebbe. Ilyen volt például, hogy a Rejtőzködő borzalom rendezőjét, Thierry Notz-t felkérte, hogy ennek a filmnek a megrendezését is vállalja el. A másik dolog, amin viszont sokkal szembeötlőbb a költségek faragására, hogy itt is azt a szörnyjelmezt használták, amit a Rejtőzködő borzalomban, pedig a két szörnyben finoman szólva sincs sok közös.

Sajnos a film szinte semmiben nem tud nagyon kiemelkedni. A karakterek felszínesek, az őket alakító színészek játéka igencsak gyenge. A feszültségteremtése sem túl jó, a cselekményvezetése is lassabb, mint a 88-as adaptációjának. A brutalitás és a véres jelenetek terén is gyengébb lett. Összegezve, hiába lett könyvhűbb változata ez a film Koontz Virrasztók regényének, ha a megvalósítás sokkal gyengébb lett, mint az első filmes feldolgozásnál.

0