2019.11.18 09:53 Kóborló Olvasottság: 681x
0

Pokolian rossz

A film alaptörténete az egyik kedvenc íróm, méghozzá Dean R. Koontz Virrasztók című regénye alapján készült. A filmipar is felfedezte a lehetséges potenciált eme regényben, és 1988-ban el is készítették a filmes adaptációját, igaz, minimális költségvetéssel (és ez sajnos meg is látszott a végeredményen), de számomra mégis egy élvezhető feldolgozás született belőle, még úgyis, hogy rengeteg mindent megváltoztattak a feldolgozásában.

Mivel a film fogadtatása nem volt annyira rossz, 1990-ben elkészítették a Watchers második részét még kisebb költségvetéssel, mint az elődjét. Azt egyértelműen csupán videokazettás forgalmazásra szánták. Na már most a film igaz, Watchers II. címen lett bemutatva, valójában nem a folytatása lett az első résznek, hanem újra filmre vitték Koontz regényét és, ha csak kis mértékben, de egy könyv hűbb feldolgozás kerekedett ki belőle. Viszont az első feldolgozáshoz minőségben egyáltalán nem ért fel. Majd 1994-ben a filmes szakma úgy érezte, hogy ebben a történetben még van lehetőség, és sebtében összedobták ezt a szemetet, amit végül Watchers III. címen be is mutattak a nézőknek (egyértelműen ezt is csupán video forgalmazásra szánták).

Azt tudni kell, hogy Koontz Virrasztók című regényét nem folytatta az író, ezért akárhányadik filmes folytatás csupán minimális mértékben veszi alapul a szenzációs regényt, de itt aztán már csak nagyon, de nagyon minimálisan. Tulajdonképpen valahol talán a második részt folytatják itt egy teljesen más helyszín hozzáadásával (dzsungel), és erre részben ki is térnek a filmben. A történetről nem is érdemes semmit említeni, hisz annyira gyenge lábakon áll, hogy az szinte már fájó. Bár azért azt mindenképp megemlíteném, hogy a készítők bizonyára sokszor láthatták az 1987-es, Ragadozó című klasszikust, hisz jó pár történeti eleme, mintha itt is visszaköszönne, igaz, szinte minősíthetetlen formájában.

Tehát a forgatókönyv silány, a rendezés gyenge, a színészi játék nagyon rossz, az effektek és a szörnyjelmez inkább már megmosolyogtatók. Brutalitás terén akad egy-két véresebb jelenet, de ezek kivitelezését a nagyon alacsony költségvetés és a hozzá nem értés teszi tönkre. Csupán azért nem értékelem nézhetetlenként, mert a helyszínválasztás nem lett volna rossz és, ha hozzáértők kezébe került volna a film, akkor akár egy fogyasztható alkotás is születhetett volna belőle.

0