2019.12.17 02:18 Kóborló Olvasottság: 275x
0

30 napnyi mészárlás

Kimondottan kedvelem a vámpíros témájú filmeket, de úgy gondolom, hogy a filmes szakma már szinte teljes egészében kiaknázta az ebben a műfajban rejlő lehetőségeket. Ezért mindig örülök, ha egy kicsit máshogy próbálják meg bemutatni eme zsánert, főleg akkor, ha ehhez bátran be is vállalják a készítők, hogy végeredményben egy ízig-vérig horrorfilmet kapjunk majd.

Jelen filmünk egy képregény adaptációja lenne (amihez sajnos nem volt szerencsém, csupán annyit hallottam róla, hogy igencsak egyedi rajzolástechnikával és nem kevés brutalitással volt elkészítve). Ennek tudatában kezdtem bele A sötétség 30 napja című filmbe, s végül nem bántam meg a ráfordított időt, de szórakoztatnia sem sikerült maradéktalanul.

30 napnyi mészárlás

Osztom azon nézők véleményét, akik szerint érdekesnek tűnt a film alapkoncepciója, miszerint létezik egy olyan Alaszkai kisváros (Barrow), ahol egy évben 30 napra éjszaka lesz. Ez, illetve a szépen fényképezett tájak elég erős és jó alaphangulatot tudnak kölcsönözni a filmnek, nagy kár viszont azért, hogy mindezt nem tudták végig megtartani a közel kétórás játékideje alatt.

Én a filmet két részre osztanám. Az első fele kimondottan jól dolgozik a félelmetes atmoszféra megteremésén, hisz az ismeretlentől való félelemmel, az elszigeteltséggel és a kezdeti sötétségben megbúvó ismeretlen brutális támadók gyors és kegyetlen megjelenésével kimondottan erős hangulatot biztosít a horror szerelmeseinek. Sajnos a film második felében szinte mindent nélkülöznünk kell, ami erőssége volt az első felének. Ez az etapja sokkal inkább lett egy vérgőzös mészárszék rengeteg gore jelenettel, amiknek többségét igencsak szépen tálalták a nézők felé a film effektmesterei. Én mondjuk jobban örültem volna annak, ha valahol sikerült volna megtalálniuk azt a bizonyos arany középutat a két felvonása közt.

Sajnos, ahogy halad a film története előre, úgy ütköznek ki a történetében rejlő kisebb-nagyobb hibák is, amit egy-két véresebb és brutálisabb elhalálozással próbálnak meg a készítők elfelejtetni a nézőkkel, többségében sikertelenül. Ehhez – szintén sajnos – társul a karakterek hiányos ábrázolása és a szereplők nem épp markáns alakítása. A befejezése pedig kimondottan átcsap egyfajta dicsparádéba (bár mivel nem volt szerencsém az alapjául szolgáló képregényhez, nem tudom, hogy ez a befejezést láthattuk-e ott is, vagy ezt a csupán a filmhez készítették el).

Mindent egybevéve egyáltalán nem rossz film, csak én valahogy úgy érzem, hogy ebből akár sokkal többet is ki lehetett volna hozni.

akció | horror | thriller

Barrow egy kisváros Alaszkában, ahol egy teljes hónapig nem kel fel a Nap. A sötétséget kihasználva vámpírok lepik el a városkát, és kényük,kedvük szerint szedik... több»

0