2020.02.24 21:29 Lonka Olvasottság: 491x
1

Posztolj, posztolj!

Az utóbbi időkben sokat változott a magyar filmgyártás a jó irányba. Merünk kényes témákról filmet csinálni. Bevállalósak vagyunk, szókimondók. A FOMO is egy szókimondó alkotás, és sajnos eléggé aktuális is.

Néhány jó barát abban látja az élet értelmét, hogy videókat tölt fel videó megosztó portálra csupán hobbiból, illetve, hogy gyűjtsék a like-okat, és ezzel egyre népszerűbbek legyenek. De elég ennyi a népszerűséghez? Videóik zöme abból áll, hogy megszégyenítik a gyengébbet. Pár ezer forintért megaláznak hajléktalanokat, tárgyként kezelik a nőket. Ami még megdöbbentőbb, hogy ezek a fiatalok értelmes, jól tanuló srácok. Ám ezúttal túl messzire mennek. Egyikőjük megerőszakol egy lányt. Kezdetben nem akarja megtenni, de a barátok hatására mégis megteszi.

Posztolj, posztolj!

Remekül mutatja be a film, hogy mennyire befolyásolható ez a korosztály, mennyire erős a csordaszellem. A legfélelmetesebb, hogy teljesen természetes dolognak veszik az erőszakot. Kezdetben semmi lelkiismeret-furdalás, ami a film végére megjön, bár kérdéses, hogy magától, vagy azt várják el tőlem, hogy lelkiismeret-furdalásom legyen. A kezdeti örök barátok is elfordulnak az embertől, amint szorul a hurok. Az áldozat pedig mindvégig magát hibáztatja, magában keresi az okokat, hogy hol hibázott, amiért ez történt vele.

A nézőben is megfordul a kérdés, hogy hibázott-e a lány. Miért ment el a buliba, miért tett utaló jeleket a fiúnak, vagy éppen miért itta magát le a sárga földig. De ez még nem jogosít fel senkit arra, hogy olyat csináljanak a másikkal, amit ő nem akar. Vajon miért lesznek ilyen kegyetlenek a fiatalok? Már gyerekként elrontjuk őket, vagy a romlott világ teszi őket azzá, akik?

A fiúk gyerekkoráról szerettem volna többet megtudni, hogy milyen családban nőttek fel, milyen problémáik voltak gyerekként. Ezt egy 5 perces visszaemlékezésként bele lehetett volna rakni. Annyit azért megtudtunk, hogy az egyik fiú édesapja nem egy egyszerű ember. A gyerek sose hibázhat, ha mégis, azt nem fogják beismerni. Ő persze bátran lekeverhet neki egyet.

Amit szintén hiányoltam a végéről, az a katarzis. Amikor kiderül az iskola, a tanárok és diáktársak, szülők előtt, hogy mi is történt. Mi lesz a fiúkkal, az erőszaktevővel? Sikeresen felvételt nyert egy amerikai egyetemre. Egy fiatalkori baklövés véget vet mindennek. Örökre elszúrta az életét? Egy közmondás jutott eszembe a filmről, amely nagyon igaz rá. AZ EMBER TÁRSAS ÁLLAT, CSAK AZ A BAJ, HOGY MINÉL NAGYOBB A TÁRSASÁG, ANNÁL NAGYOBB ÁLLAT.

dráma

Gergő a tinik áloméletét éli. Bíró apja egyengeti életét, érettségi után egy amerikai egyetemen folytatja tanulmányait. Nincs azonban elmenetel búcsúbuli nélkül. Gergő... több»

1