2020.03.31 21:48 Kóborló Olvasottság: <100x
0

Ide a hercegnőmmel, vagy végetek!

A 90-es évek elején egy bizonyos Mark Jones nevű író és rendezőnek volt egy filmes ötlete egy kapzsi kis koboldról, aki az elveszett vagy eltulajdonított aranyai miatt mindenféle gátlás nélkül lapátolta át a másvilágra azon karaktereket, akiknek bármiféle közük is volt az aranytallérjaihoz. Ebben az ötletben a Trimark Stúdió is látott fantáziát, és 1993-ban zöld utat biztosítottak Mr. Jonesnak, hogy filmre vigye az elképzelésit.

Az első Gyilkos kobold részt egész jól fogadták a nézők, ezáltal a stúdió ráállt arra, hogy az elkövetkező három év során további három folytatást is készítsen a koboldról. Persze egyre kisebb költségvetéssel, és a második rész után már nem is kerültek a mozikba bemutatásra a soron következő részek, csupán VHS-en forgalmazták őket.

Ide a hercegnőmmel, vagy végetek!

Az első három résznél valahogy azt éreztem, hogy a készítők nem vették teljesen poénra az egész filmet, és annyira nem is akartak elrugaszkodni az alapoknál felépített trendektől. Nem úgy, mint a negyedik felvonásánál.

Sokan, akik nem ismerték ezt a szériát, mára már valószínűleg az olyan trash filmek közé sorolnák, mint a Sharknadot, de a 90-es években azon filmek, amik egyszerre célozták meg a horror és a komédia elemeit, ráadásul minimális költségvetéssel készültek, egyáltalán nem a trash réteg kedvelőinek készültek.

A trash horrorkomédiákra rá kell hangolódnia a nézőnek, hisz azért ez egy sokkal szűkebb réteg, mint mondjuk a sima hagyományos horrorkomédiák. Jómagam az első három Gyilkos kobold részt biztos, hogy a hagyományos és talán még a szórakoztató horrorkomédiák közé sorolnám, de a negyedik résznél azért már nálam is átléptek a trash kategóriába. Ezért ennél a résznél biztos könnyebben fogyaszthatóvá válnak a látottak egy haveri összejövetel és pár üveg sör társaságában.

Leszögezném, hogy szinte az összes Gyilkos kobold résznél az a néző, aki megpróbálja komolyan venni az épp nézendő részt, bizonyára nagyot fog csalódni, mert igaz, hogy építkezik a film horrorisztikus elemekből, de mindig a komédiát vették a készítők alapul. Tehát akik nem így álltak eddig ehhez a szériához, azok halmozottan csalódni fognak a negyedik részben.

Ebben a részben nemcsak a helyszín választással, de az alapötlet választással is alaposan eltérnek az eddigi részektől, sőt itt már azért lopkodnak ötleteket is más ismert filmekből (Star Wars, Alien), de mindezek mellett számomra nem lett rosszabb a végeredmény, mint mondjuk az egy évvel ezelőtti harmadik rész.

A karakterektől és az őket alakító színészektől, akárcsak magától a történettől, túl sokat ne várjunk, hisz elképesztő dolgokat láthatunk majd! Egyedül a koboldot alakító Warwick Davis volt képes színészi tehetségét megcsillogtatni, ismét. Technikailag ne is akarjuk figyelembe venni a végeredményt, hisz valahol egy Commodore 64-es játék szintjén van, de minden negatívuma mellett engem azért képes volt szórakoztatni, és egyáltalán nem ezt a részt tekintem a leggyengébb felvonásaként a szériának!

fantasy | horror | sci-fi | vígjáték

Űrhajó közeledik egy távoli bolygó felé, ahol a remény szerint komoly ásványkincsekre bukkanhatnak. A felderítő osztag egy csoport tengerészgyalogos zsoldos, de kiderül, hogy a... több»

0