2020.07.21 00:36 Anti007 Olvasottság: 3120x
0

Az új élet szikrái...

A Netflix saját gyártású sorozatai közül úgy gondolom, erre mindenképp érdemes időt szakítani. Miután az első részben megismertem a sorozat alapsztoriját (ami valós eseményeken alapul), felkeltette az érdeklődésem, főleg akkor, amikor utána olvasva megtudtam, ebben a párizsi tűzvészben vesztette életét Zsófia Sarolta (Erzsébet császár/királyné húga) is.

1897. májusában járunk Párizsban. Jótékonysági vásárt rendeztek (Bazar de la Charité) a párizsi dominikánusok kórházának javára. Több százan jelentek meg, leginkább jómódú nők és szolgálóik. A fából épült csarnokon belül kisebb pavilonok voltak, a mennyezetet pedig színes ponyvákkal díszítették,borították be. Az akkor forradalminak számító kinematográf (vetítőgép) volt a vásár egyik szenzációja. A csarnok egyik helységében volt a “moziterem”. A vetítőgép mellől valami robbanás félét lehetett hallani, de olyan tömeg volt,hogy valójában nem tulajdonított senki jelentőséget ennek. Majd kisebb tűz ütött ki, és az első sikolyt követően a lángok hatalmasra csapva, a mennyezeten végigfutva percek alatt lobogva perzselték az egész épületet. A tűzvészben több mint százan életüket vesztették.
Kérdések merülnek fel anarchisták merénylete vagy esetleg más okozta a tűzet,de erre választ kapunk a filmben.

Három nő viszont ennek a szörnyű tragédiának köszönhetően kapott esélyt a szerelemre, boldogságra, az új életre. A történetnek ez a része már fikció, de a valós eseményen alapuló tragédiával összefonódva egy zseniális sztorival szegez minket a képernyő elé. Szó szerint. Részemről egy éjszaka alatt ledaráltam a sorozatot. Tipikusan olyan sorozat, ami másnap is eszedbe jut, de akár még napok múlva is. A Netflix már bebizonyította, hogy az európai filmek, sorozatok is lehetnek nagyon jók (Nagy pénzrablás, Sötétség stb.).

Azt sajnáltam, hogy a bajor hercegnét meg sem említették, de a sztori kárpótolt ezért. A tűzvész szó szerint bele ég az ember emlékezetébe, és bele gondolva elborzad, milyen lehetett ezt átélni. A három főszereplő (Audrey Fleurot, Julie de Bona, Camille Lou) kiváló alakítással formálja meg a karraktereket. Nagyon nem is szeretnék több részletbe belemenni, de a három hölgy élete valamelyest összefonódik, és ami mindenképp közös a történetükben, az, hogy a tragédia egy új élet kezdetét jelenti számukra.

Már több francia film és sorozat is bizonyította, hogy figyelemre méltó. Részemről ez a sorozat mindenképp emlékezetes, és a műfaj kedvelőinek csak ajánlani tudom.

dráma | horror | történelmi

1897-ben egy pusztító tűz után Párizsban három nő élete teljesen megváltozik, miután keresztülszövi az árulás és a romantika. több»

0