2021.01.23 11:58 Kóborló Olvasottság: 382x
3

Valóság vagy képzelgés?

Az egyik kedvenc íróm Stephen King; a napokban láttam egy hosszabb interjút vele, ahol az a kérdés is elhangzott, hogy mi a kedvenc horrorfilmje. A kiváló író megemlített egy olyan filmet is, amiről még nem hallottam. Gondoltam, teszek egy próbát, és elkezdtem nézni az Ijesszük halálra Jessicát!

Egy kimondottan érdekes film volt, amit elég nehezen lehet teljesen egyértelműen a horror kategóriába sorolni. Talán a legjobb szó erre az alkotásra a fikciós film, hisz nem kapunk egyértelmű válaszokat arra, hogy amit látunk, az a valóság vagy csupán képzelgés.

Valóság vagy képzelgés?

A film egész jól alkalmazza a történetében rejlő hangulati elemeket, emiatt pedig már az elejétől fogva képes mindenféle kétségeket generálni a nézőiben. Stílusilag sem egy teljesen egyértelmű műhöz van szerencsénk, hisz keverik a vámpír, a kísértet, a paranoia és a világtól kissé elszeparált, rejtélyes kisvárosi stíluselemeket. Kissé sajnálom, hogy a vége felé eme stíluskavalkád túlzottan csapongó lesz, és emiatt kissé gyengült is a történetével kapcsolatban a megítélésem. Viszont ahogy építkezik történetileg a film kétharmada, az dicséretes.

Nem túl sok karaktert vonultat fel, és ezek közül is persze a legfontosabb Jessica, hisz nagy részben ő az egész film mozgatórugója. Ehhez pedig egészen jól eltalálták a színésznőt is Zohra Lampert személyében. Az alakítása igencsak meggyőző volt, ezért is sajnálom kissé, hogy a többi karaktert alakító színészek játéka messze elmarad az övétől.

A filmben nem sok, vagy inkább alig található horrorelem, viszont mindezek ellenére végig megtalálható egyfajta misztikus atmoszféra, ami a történet előrehaladtával egyre baljósabb lesz, szinte a néző bőre alá kúszik. Mindezek mellé elég szépen építik fel a történet drámai vonulatát, aminek köszönhetően az elejétől a végéig együtt lehet érezni a főhősnő vívódásával. Amiről még érdemes szót említeni, azok a zenei betétek. Orville Stoeber komponálásával igencsak jól sikerült megérinteni a film misztikus hangulatvilágát.

A végén kissé elgondolkoztam, hogy vajon miért is lehet ez az egyik kedvenc horrorfilmje Stephen Kingnek. Talán azért, mert az emberi képzelgések lehet, hogy sokszor sokkal félelmetesebbek, mint a legijesztőbb szörnyek, hisz itt megvan a lehetőség arra, hogy a néző döntse el, hogy amit látott, az a valóság, vagy csupán képzelgés volt-e.

dráma | horror | misztikus

Jessica egy nap idegösszeroppanást kap, melyet követően hosszú ideig egy szanatóriumban kezelik. Miután kiengedik, párja és egy ismerősük egy csendes kisvárosba költöznek, hogy... több»

3