2021.04.15 20:08 Kóborló Olvasottság: 436x
4

Robin Cook regénye a filmvásznon

Jó pár író könyvét gyűjtöm/gyűjtöttem az évek során; ezen írók közé tartozik Robin Cook is. Így jutottam el oda, hogy az egyik legkorábbi regényének (szám szerint ez volt a második írása, az első az 1972-ben megírt A gyötrelem éve volt) a filmváltozatát választottam esti szórakozásom alapjául.

Nos, eme regényt sem az elmúlt pár évben olvastam, így be kell, hogy valljam, nem is nagyon fogom összehasonlítani a filmet a nyomtatott változatával, de mivel tényleg sok könyvét olvastam a számomra oly nagyra tartott Mr. Cooknak, egyvalamit egyből leszögeznék, kimondottan jól sikerült filmre adaptálni azt a fajta hangulatot, ami szinte az összes Robin Cook könyvben megtalálható, és ezért mindenképp jár a taps.

Robin Cook regénye a filmvásznon

Sok helyen olvastam erről a filmről, hogy úgy aposztrofálják, mint ami Robin Cook leghíresebb és talán a legjobb könyve alapján készült. Nos, ezzel én személy szerint annyira nem értek egyet, mert bátran ki merem jelenteni, hogy legalább öt olyan regényt tudnék mondani az írótól, ami szerintem izgalmasabb alapfelállással rendelkezik. Azt, hogy ez a leghíresebb műve, talán el is fogadom, de minden bizonnyal erre nagymértékben rájátszik az is, hogy ebből készült egy igazán jó kis film, míg a többiből sajnos nem.

A filmhez egyszer már volt szerencsém, de talán még akkor láthattam, amikor még nem kezdtem el gyűjteni és olvasni Mr. Cook könyveit, egyszóval nagyon régen, így túl sok emlékem már nem volt eme produkcióról. Sok szempontból bátran dicsérném, mert tényleg egy kimondottan izgalmas alkotás készült. A hangulatát már említettem, hogy jól adja vissza a Robin Cook regényeire jellemző stílust, és talán itt található az egyetlen komolyabb hiba is.

Mégpedig, hogy az első felét kissé lassúnak nevezném; de mivel egy közel kétórás alkotásról beszélünk, a film második felében olyan szinten beletaposnak az események sűrűjébe, hogy a néző csak úgy kapkodja a fejét. Illetve számomra még a negatívumok közé tartozik a film befejezése is, ami valahogy számomra nagyon tévéfilm hatású volt. Körülbelül ennyi negatívumot lehet felsorolni, és szerencsére sokkal több minden található a mérleg pozitív oldalán.

Kezdeném a szereplőkkel. Egytől-egyig mind kiváló választás volt. Ritka az olyan film, ahol az összes színész kiválóan hozza az adott karakteret, de ez itt megvan. A másik nagy pozitívuma, hogy esetében hiába beszélhetünk egy több mint 40 évvel ezelőtt készített filmről, mégsem nagyon kezdte ki az idő vasfoga. Továbbá történetileg képes volt az első pertől az utolsóig hiteles maradni, és ez egy efféle stílusú filmnél nagyon fontos.

Időtálló, szórakoztató, izgalmas film szerethető karakterekkel, én csak ajánlani tudom mindenkinek, aki még nem látta.

84 Kóma  (1978)

dráma | horror | misztikus | thriller

Egy fiatal doktornőnek feltűnik, hogy viszonylag egészséges betegek rutinműtétjei során olyan komplikációk lépnek fel, melyek következtében kómába esnek, hogy aztán a... több»

4