Játssz egy Samsung Galaxy A41 okostelefonért! Login  
83%

Kóma (1978)

Coma
Filmadatlap
 
26
Szereplők
6
Vélemények
47
Képek
1
Videók
Kóma
 
Kóborló   2021. 04. 15.

legújabb vélemény

2
Robin Cook regénye a filmvásznon

Jó pár író könyvét gyűjtöm/gyűjtöttem az évek során; ezen írók közé tartozik Robin Cook is. Így jutottam el oda, hogy az egyik legkorábbi regényének (szám szerint ez volt a második írása, az első az 1972-ben megírt A gyötrelem éve volt) a filmváltoza... teljes kritika»

 
Érdeklődő   2021. 02. 07.

2
Izgalmas

Egy igen jó történet, igen jó megvalósításának lehetünk a szemtanúi. A mozgókép jól felépített története egy pillanatra sem hagyja a nézőt izgalmak nélkül. A színészek hasonulása a szerepeikkel valósághű, ami csak tovább emeli az alkotás minőségét.


 
[email protected]   2018. 03. 31.

2

Láttam a filmet, s ragyogóan tükrözi azt, amit még ma is titkok öveznek, az illegális szerv kereskedelem létező intézményét.

 
ZeroHero   2019. 10. 01.

1

Orvosos drama lehet rossz, amit Robin Cook irt es Michael Crichton rendezett? persze hogy nem. Ha ehhez hozzavesszuk a szereplogardat Michael Douglasszel es Ed Harrisszel, akkor tudhatjuk, hogy egy vegig feszult, izgalmas, mozgalmas, talan kenyes temat feszegeto remek filmet kapunk. Meg 2019ben is boven megallja a helyet a film, ajanlott.

 
Sabnock Sanatory   2020. 08. 16.

1

Először regényben volt szerencsém a műhöz,és az zseniális volt,mint szinte mindegyik Robin Cook regény.A filmes adaptáció is nagyon jó,és itt külön kiemelném Geneviéve Bujold kiváló játékát,ami miatt is érdemes ezt a kifejezetten izgalmas thrillert végignézni.

 
Berto49   2017. 01. 17.

2

Retró mozizás. Ennek a filmnek az orvos-író, Robin Cook a szerzője, a rendezője pedig Crichton. Nagy szám volt a hetvenes évek végén, emlékszem a Margitszigeten, a Vörösmarty Kertmoziban láttam és nagyon rémisztő volt a sok lebegő kómás, valamint a ... több»

Galéria (47)

Videók (1)

 

Robin Cooknak a film alapjául szolgáló regény volt a második regénye, az első az 1972-ben elkészített A gyötrelem éve volt.

(Kóborló )
 

A film alapjául szolgáló Robin Cook regényt Magyarországon is megjelentették, először 1977-ben.

(Kóborló )
 

Magyarországon 1981. július elején mutatták be a mozikban.

(Kóborló )
 

A filmbéli Dr. Susan Wheeler szerepére felkeresték Julie Christie-t is, de ő végül nem vállalta a szerepet.

(Kóborló )
 

A filmbéli Dr. Susan Wheeler szerepét eredetileg Farrah Fawcettnek (1947–2009) szánták, de ez végül nem valósult meg, mert a színésznőt nagyon lefoglalták a Charlie angyalai (1976–1980) című tévésorozat felvételei.

(Kóborló )
 

Ed Harrisnek ez volt az első olyan filmszerepe, amit a mozikban is bemutattak. Korábban csupán tévésorozatokban és tévéfilmekben szerepelt.

(Kóborló )
 

Michael Crichton, a film rendezője orvosi tanulmányokat folytatott, míg a könyv írója, Robin Cook valóban orvos (sebész és szemész).

(rbernadett)
 

A kómában fekvő betegekről dupla felvétel készült. A mozi verzióban félig meztelenek, a tévés verzióban pedig fel vannak öltöztetve.

(rbernadett)
 

Azok a háttérszínészek, akik a kómában fekvő betegeket játsszák, és a vezetékeken csüngenek a klinikán, olyan fizikai megterhelésnek voltak kitéve, hogy csak 6 percig tudtak abban az állapotban maradni. Michael Crichton rendező így mesélte: "Nagyon komplikált volt, mert a színészek csak 6 percig csünghettek a drótokon. Látszik, hogy a felfüggesztések csak a deréknál és a nyaknál vannak. Viszont nekik úgy kellett feküdniük, mintha a felfüggesztés az egész testüket kimerevítené, így egy plusz feszítés került a hátuk alá. Speciális asztalokat építettünk, amik olyan emelőn voltak, mint amivel az autókat emelik fel, és a színészek ezeken az asztalokon ülnek a felvételek között. Amikor pedig lógniuk kellett, az emelőket egész egyszerűen elgördítettük. Azt hiszem, 16 élő embert és 15 bábut használtunk, de a kamera többnyire csak az élő embereket mutatja."

(rbernadett)