Szerezd meg a Mafab medálokat, és mozizz ingyen egész évben! » Login  
82%

Az őrület torkában (1994)

In the Mouth of Madness
Filmadatlap
 
16
Szereplők
8
Vélemények
10
Képek
2
Videók

Galéria (10)

Videók (2)

 
Kóborló   2022. 11. 16.

legújabb vélemény a nap véleménye

2
Egy Carpenter mű, ami soha nem állt közel hozzám

Mindig is hatalmas rajongója voltam John Carpenternek, és szinte biztos, hogy az is maradok mindvégig, de volt egy filmje a Mesternek, ami soha nem tudott úgy elvarázsolni, mint a legtöbb filmje, és ez nem más, mint az 1993-as Az őrület torkában. Tal... teljes kritika»

 
kabel   2022. 10. 20.

1
Nincs sok jó Lovecraft feldolgozás, de ez az.

John Carpenter munkássága már az első jelenettől érezhető. A film első fele kiválóan fokozza az intenzitást és félelmet. Ezt a tempót tartj a film később is, azonban a finálé kisebb hangvételű, mint amit a film felépített. Ennek ellenére a történet izgalmas, a tematika kiváló horrortáplálék, és a jelenetek mind-mind valahogy bizarrok vagy furcsák. Párszor érezhető volt, hogy megvágták a filmet, és nem minden került bele, amit felvettek.

 
János Antal   2021. 03. 22.

2
Kimaradt klasszikus

Valamiért ez a film kimaradt az életemből. Talán, mert a megjelenése idején még inkább csak olvastam a horrort, mint néztem. De azt hiszem, jobb is így, mivel egy remek Stephen King-Lovecraft ötvözet lett, számtalan utalással, amit a mesterek műveinek olvasása nélkül nem is értettem volna. Remek a hangulata, számtalan a párhuzam Kinggel (Hobb's End-Castle Rock, a kukoricás, a gyerekek, a főgonosz (Randall Flagg, vagy maga King?), de van benne egy kis Végítélet is stb). Míg az alvilági "Ősök" mintha egyenesen Lovecraft egy művéből léptek volna elő. A technikai megoldások mára már persze kicsit elavultak, de a horrort kedvelőknek ez egy igazi klasszikus. Csak ajánlani tudom.

 
Sabnock Sanatory   2021. 10. 16.

1
Nekem ez is egy klasszikus

A hozzászólás cselekményleírást tartalmazhat!

John Carpenter egyik klasszikusa. Nem annyira ismert, mint például a The Thing vagy A köd, vagy netalán az 1988-as Vámpírok. De mégis... Van valami nyomasztó a filmben, félelmetes, bár kicsit lassú, mai szemmel pedig mindenféleképpen. Amit az elején ... teljes kritika»

 
Márton   2019. 01. 22.

0
Lovecraft kontra Carpenter

Az 1994-ben bemutatott Az őrület torkában című Carpenter mozi talán az utolsó úttörője annak a zsánernek, amit eme zseniális filmkészítőnek köszönhetünk mi, a horror szerelmesei! Hisz ezután még elkészítette a "Mester" Az elátkozottak faluja feldolgo... teljes kritika»

 
Owotonor   2019. 02. 01.

0

Mesés hangulatot teremt a film és a történések is meseszerűek, a Dagon című filmet juttatta eszembe ami szintén kedvenc.

 
Mr. Zero   2015. 09. 01.

0

Imádom ezt a filmet. Nagyon jó. Igazi klasszikus. Soha nem láttam még ennél nagyobb színészi alakítást. Mindenkinek kötelező. Szuper színészek, fantasztikus zenék. Egy szóval: zseniális!

A film összbevétele 8 946 600 dollár volt (imdb.com).

 

A film felvételeit 1993. augusztus 23-án kezdték meg és 1993. október 28-án fejezték be.

(Kóborló )
 

A filmbéli Jackson Harglow karakterére szerették volna leszerződtetni James Coburn (1928-2002) színészt, de ez végül nem valósult meg.

(Kóborló )
 

A filmbéli John Trent karakterére esélyesek voltak az alábbi színészek is: Tom Berenger, James Woods, Michael Keaton, Gabriel Byrne és Ray Liotta (1954-2022).

(Kóborló )
 

A filmbéli Sutter Cane karakterére esélyes volt Rutger Hauer (1944-2019) színész is, de végül nem mellette döntött a stáb.

(Kóborló )
 

A filmben látható újságkihordó biciklis kisfiút Hayden Christensen alakította, akinek ez volt az első egész estés filmszerepe.

(Kóborló )