2019.09.25   szerző: hp   hozzászólások: 0

Ma ünnepli 75 születésnapját a 2 Oscar-díjas Michael Douglas. Galériás összeállításunkban a kiemelkedő pályafutás filmjeinek egy-egy fotójával tisztelgünk a színészlegenda előtt.

Egy karrier képekben: Ma 75 éves Michael Douglas (galéria)

Michael Douglas színészcsaládban nevelkedett, így nem is volt kérdéses, hogy már korai diákéveit is drámaszakos tanulóként végezze. Apja, Kirk Douglas eleinte nem szerette volna, ha fia is a színészi pályára lép, de látva fia elhivatottságát végül bevezette őt Hollywood világába.

Nem telt bele sok időbe, hogy Michael megszerezze első Golden Globe-jelölését, majd a Lepergetett életben apja oldalán is bemutatkozott. A színészkedés mellett producerként is kipróbálta magát, és apja jogutódjaként végül nagyban közreműködött abban, hogy elkészülhessen az Oscar-díjas Száll a kakukk fészkére.

A színészkedéshez visszatérve egymást érték a sikerek a pályáján, de az igazán nagy áttörést a Tőzsdecápák hozta meg a számára, melyért megkapta a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-díjat. Az Álomgyár ezek után már a lábai előtt hevert, a bulvársajtó állandóan a magánéletéről és híresen nagy szexuális étvágyáról cikkezett. Az ilyen jellegű pletykákat pedig jól táplálták az olyan sikerfilmjei, mint a Végzetes vonzerő (1987), az Elemi ösztön (1992) vagy a Zaklatás (1994), és a tény, hogy feleségül vette a nála 25 évvel fiatalabb Catherine Zeta-Jonest.

A komolyabb drámai szerepek mellett a számos vígjátékban is megcsillogtatta a tehetségét, a Ne szólj száj! (2001), az Apósok akcióban (2003) és az Én, a nő és plusz egy fő (2006) is szép siker aratott, a 2010-es években pedig ő sem maradhatott ki a szuperhősfilm-lázból, és elvállalta Hank Pink szerepét a Marvel A Hangya című filmjében és annak folytatásában.

Douglas eddigi karrierje során több tucat díjat zsebelt be, 2 alkalommal kapott Oscart, 4-szer Golden Globe-díjat, 6 Emmy-jelöléséből pedig egyet váltott díjra.

A galériáért kattints a fenti kis képek valamelyikére, Michael Douglas teljes filmográfiájáért pedig látogassa el a színész mafabos adatlapjára.