2021.08.27 12:47 Anti007 Olvasottság: 416x
2

A káosz árnyékában

Őszinte leszek, ritkán nézek ilyen témájú filmeket, mint A legyőzött. A második világháború, a holokauszt borzalmai olyan témák, amiket filmben feldolgozva is szörnyű látni, belegondolva ezt akik átélték... nagyon szomorú. Szóval most mégis rászántam magam, mert a sorozat előzetese kíváncsivá tett. Nem bántam meg. Sőt!

Azért stabilabb lelkiállapot kell hozzá, és bírni a véresebb jeleneteket, mielőtt bárki belevágna. Annak ellenére, hogy viszonylag ízlésesen mutatják be a sztorit a készítők. (Amennyire lehet.) Ami a sorozat hatalmas erénye, hogy pokoli hiteles képi világgal kalauzol minket a II. világháború után egy legyőzött ország lerombolt, idegen hatalmak által megszállt fővárosába. Ahol szó szerint mindent a nulláról kell kezdeni, felépíteni, áldozatok és bűnösök egymás mellett kényszerülnek élni. Ahol a fegyver asztallábakból áll (mivel a németeknél nem lehet lőfegyver). A négy részre osztott Berlinben járhatunk, ahol a gonoszság és jóság mint árnyék és a fény van jelen. Ez az árnyjáték, ami átszövi a történetet.

A káosz árnyékában

Max McLaughlin (Taylor Kitsch) egy New York-i zsaru, akit azért küldenek Berlinbe, hogy próbáljon létrehozni egy civilekből verbuválódott rendőrséget. Így megfékezve a bűnözést, erőszaktevést. Az elkötelezett civilek teljesen hétköznapi emberek, de elhivatottságuk szedett-vedett külsejük ellenére erős, komolyan veszik a munkájukat.

A "madárijesztők" (így hívják az alakuló rendőrcsapatot) vezetője Elsie (Nina Hoss), aki tanárnőként dolgozott. Tetszett, ahogy a tapasztalt zsaru elmagyarázza a civileknek a térdig álló törmelékekben, romokban, hogy kell kezelni egy bűnügyi helyszínt. De hát mindent el kell valahol kezdeni. Max küldetése még egy bizonyos "Angyalcsináló" nevű titokzatos ember elfogására is kiterjed.

Az angyalcsinálóként elhíresült nőgyógyász megerőszakolt német hölgyeken segít, ám nem önzetlenül. Felépülésük után vagy prostituáltként dolgoztatja őket, vagy információszerzésre, mindenféle bűnözésre használja őket. Max valójában a testvérét is keresi, akiről időközben kiderül, egy náci koncentrációs tábor felszabadítása alkalmával átélt borzalmai után kreatív kegyetlenséggel a háborús bűnösök levadászásába kezd, ami idővel a rögeszméjévé válik. Max és Moritz (Logan Marshall-Green) az erős kötelék ellenére idővel szembe fordul egymással...

A Shadowplay (Árnyjáték) szerintem sokkal találóbb cím, mint a The Defeated (Legyőzött), de talán a készítők sem tudtak dönteni, mert furcsa módon ezzel a két címmel indult a sorozat. Néha egy-egy laposabb párbeszéd elhangozhat, de összességében szerintem egy kiváló thriller. Remek karakterekkel, hiteles képi világgal, szép zenével. Mindenképp említésre méltó a náci vadász, Moritz (Logan Marshall Green) alakítása, és egy ismerős arc is feltűnik (a Dexter című sorozatból Michael C. Hall), aki Max főnökét alakítja, Tom Franklint.

Nagyon hatásos, ahogy Moritz szembesíti tetteikkel a nácikat, és sokkoló is egyben, de az is, ahogy egy megerőszakolt lányból, Karinból (Mala Emde) áldozatból gyilkos lesz. Nem könnyed történet, az biztos. Mindent összevetve nem okozott csalódást a sorozat. Várom a második évadot.

dráma | thriller

Max McLaughlin egy amerikai zsaru, aki Berlinbe utazik a második világháború után, hogy segítsen rendbehozni a rendőri köteléket a káoszban. több»

2