2021.08.30 09:28 Gábor Harmai Olvasottság: 1447x
1

Ugye ez csak vicc?

Bűnrossz film volt. Az élvezhető részletek benne direkt koppintást jelentenek a 39 lépcsőfok c. Hitchkock-klasszikusból, de az egész valami teljesen elmebeteg. Az alapsztori, hogy Angliában működik egy német lánynevelő intézet azzal a közvetlen céllal, hogy a német – nyilván náci – elit leányait megtanítsa angolra, és azzal a kulturális küldetéssel, hogy fölépítse a barátságot a német és az angol nép között.

Ez önmagában érdekes lehetne, érdekes a történelemben így eltévedő emberek története, végül is ha belegondolunk, nem az iskolával van baj, hanem körülötte a világgal. Sajnos azonban ez az alaphelyzet csak a díszlet. Már az utolsó pillanatban vagyunk a háború előtt, a gonosz nácik azt a szörnyűséget veszik a fejükbe, hogy a lányokat evakuálják, nehogy az ellenséges országban rekedjenek a háború legelején. A tisztalelkű brit titkosszolgálat viszont hadifogságban vissza akarja őket tartani, hogy túszként használhassa őket.

Ugye ez csak vicc?

A nézőnek természetesen a brit titkosszolgálatnak kell drukkolnia, csak talán a rendezők is érezték, hogy ehhez nem mindenki eléggé képzett ideológiailag. Ezért ezt az alaphelyzetet megspékelték néhány extrával. A kimentést szervező Gonosz Náci Kémnő (a továbbiakban GNK) feladata az iskola tanári fiókjából elővenni a Németországban működő brit titkos ügynönök névsorát is, és hazavinni a lányokkal, továbbá megtudjuk, hogy ha a küldetés nem jön össze, akkor az ő dolga az összes lányt megölni.

GNK annyira gonosz, hogy erre egy darab pisztollyal is vállalkozik, pedig 20 lányt visz a repülőgép elé. Szerencsére a jó brit repülősök elkergetik a gonosz náci repülőt, és ezek után GNK is rádöbben arra, amit a néző már kezdettől fogva sejt, hogy egy pisztoly kevés 20 lány megölésére, ezért a játszmának vége, a lányok mennek hadifogságba. Győzött a jó, hurrá! Közben a jó angol kémet gonosz náci kémnek nézik, és sokat kergetik, én meg csak nézek döbbenten magam elé, hogy hová jutott már a filmesek elmebaja.

dráma | thriller

Tizenhét nappal a második világháború kitörése előtt egy iskola falai között különös esemény történik. Az egyik tanár, Miller fényképezőgépe eltűnik, az ügy pedig... több»

1