2021.12.19 21:09 Artemisia Olvasottság: 106x
6

A mesebeli szörnyek inváziója

R. L. Stine-t a "Gyermekirodalom Stephen Kingjének" is nevezik, ami nem véletlen: gótikus horrormeséi gazdag örökséget alkotnak. Zseniális young adult regényfolyamát, a Libabőr-sorozatot többek között Tim Burton is adaptálni szerette volna, ám végül 2015-ben Rob Letterman rendezésében készült egy érdekes feldolgozása a sorozatnak: a különböző Libabőr-regények szörnyeit egyetlen filmbe zsúfolták, főhősnek pedig magát R. L. Stine-t tették meg, Jack Black alakításában. A kerettörténet szerint amit Stine papírra vet, az megelevenedik, ezért regényeinek rémségeit lakat alatt őrzi kézirataiban. Azonban ha a könyvek kinyílnak, a benne raboskodó szörnyek elszabadulnak, aminek bekövetkeztére természetesen nem kell sokat várni.

A mesebeli szörnyek invázióját keretbe foglaló történet a young adult könyvek/filmek jellegzetes, klisés elemeiből tevődik össze, költözés, álmos kisváros, gimnázium, beilleszkedés, iskolabál, az iskola lúzere, első szerelem, mogorva apuka stb. De a film nem is akar több lenni, mint ami: elsősorban gyerekeket célzó, szórakoztató családi film. A gótikus horror klasszikus elemeinek, pl. kísértetház, jeti, vérfarkas, óriás sáska, életre kelt baba, gonosz törpék, a regényes easter eggeknek, a hangulatos atmoszférának, valamint a szerethető karaktereknek hála, apróbb hibái ellenére is élvezhető, szerethető lett a végeredmény. És ha már karakterek: részben szintén műfaji sajátosság a felületes karakterábrázolás, a gyerekszereplők karaktereire ráfért volna némi mélyítés. Champ karaktere papírízűbb a meselényeknél is, Hannah pedig csak azután lesz valamelyest érdekes, miután kiderül Stine titka vele kapcsolatban. Zach és különösen a Stine-t alakító Jack Black azonban sokat javítanak a csapat átlagán, különösen utóbbi nyújt szórakoztató alakítást, a valódi R. L. Stine cameójáról nem is beszélve.

A mesebeli szörnyek inváziója

Pepi egyébiránt karakteres kis gonosz, jó ötlet volt őt megtenni az események mozgatórugójává. És noha a film sok érdekes Libabőr-kreatúrát felvonultat, ez jelenti az egyik nagy gyengeségét is, ugyanis aránytalanul kevés játékidőt szentel nekik egyenként. Pepin kívül a Jeti, a kerti törpék, vérfarkas, a lebegő pudli, valamint az imádkozó sáska kapnak egy-egy rövid jelenetet, itt jön képbe, hogy a film játékidőt, bővebb magyarázatokat, bővebb karakterábrázolást is elbírt volna. A kisebb-nagyobb logikai buktatókba, illetve a kívánnivalót hagyó CGI-ba nem kötnék bele, előbbibe azért, mert egy gyerekfilmről beszélünk, utóbbiba szintén a családbarát mivolta, illetve amiatt, hogy ezek a lények a sztori szerint sem valóságosak, csupán a képzelet szüleményei.

Összességében tehát egy abszolút korrekt és szórakoztató horrormese, mely tökéletes családi program lehet, másrészt viszont a rendelkezésre álló alapanyagokból egy sokkal szerteágazóbb, részletgazdagabb, mozgalmasabb adaptáció, akár egy több részes franchise vagy minisorozat is készülhetett volna, így ez az alkotás megmarad az erősen közepes mezőnyben.

71 Libabőr  (2015)

családi | fantasy | horror | kaland | vígjáték

A tinédzser Zach Cooper (Dylan Minnette) dühös, amiért a nagyvárosból egy kis községbe kell költöznie. Csakhamar azonban jobb kedvre derül, amikor megismer egy gyönyörű lányt,... több»

6