2021.12.23 15:59 JcWh Olvasottság: <100x
1

Összeesküvés vagy idegösszeomlás?

Mindig rájövök, hogy igenis érdemes kutakodni a klasszikus filmek szinte teljesen feledésbe merült szegleteiben, mert nagy meglepetések érhetnek. Ez történt ennek a filmnek az esetében is, amit elsősorban a két általam kedvelt színész, Anne Baxter és Richard Todd miatt tekintettem meg.

Le kell szögezni az elején, hogy ez egy kis költségvetésű B-film volt, aminek presztízsét azért megemeli az Oscar-díjas Baxter és Oscar-jelölt Todd. Ennek ellenére nagy megtiszteltetés a filmnek és a rendezőnek, Michael Andersonnak, hogy "Hitchcock típusú" thrillernek nevezik a filmkritikusok. Gyakorlatilag az első 5 perces bevezető után a film legeslegvégéig egy feszültségekkel és rejtélyekkel teli történetet kapunk, ami menetközben sok-sok megoldást kínál fel a nézőknek, de a végén egy zseniális csavarral kihúzza mindegyik alól a szőnyeget. Egyik kedvenc jelenetem egy tengerparti hajtűkanyaros úton történő autógyorsulás volt, ami fantasztikusan lett fényképezve, 5 vagy 6 kameraszögből, dinamikusan váltogatva a képet. Kísértetiesen hasonlított ez a jelenet Hitchcock "Fogjunk tolvajt!" című filmjében lévő hasonló jelenetre.

Összeesküvés vagy idegösszeomlás?

A fényképezés általánosságot tekintve is nagy erőssége a filmnek, nagyszerűen játszott az operatőr az árnyékolással, illetve a spanyol tengerparti jelenetek is jól néztek ki fekete-fehérben. A filmzenét a magyar származású Seiber Mátyás komponálta, aki egy remek kis dallamot vezetett végig a filmfőcímtől kezdve a lezáró stáblistáig. Bevallom, a jó filmzenék nagy gyengéim, Seiber kitűnő munkát végzett, azonnal a fülembe mászott az említett dallam.

És végül nem hagyható ki Anne Baxter és Richard Todd fantasztikus alakítása sem. Baxter kapta a látványosabb szerepet, amit - klasszikus hollywoodi dívához méltóan - ragyogóan teljesített (bár a régi filmekhez nem szokott nézők valószínűleg túljátszottnak tartanák Baxter alakítását, de én kifejezetten szeretem az effajta játékot), Todd pedig ennek a totál ellenkezőjét kapta, az érzelmeit és gondolatait csak nüanszokkal kifejező szerepet, de minden bizonnyal remek munkát végzett ő is, ha a film végére a nézőnek fogalma sincsen karaktere valódi szándékairól, és kíváncsian várja, hogy felfedje magát.

Summa summarum, a "Chase a Crooked Shadow" egy remek kis feszes és fordulatos krimithriller, ami méltatlanul merült teljes feledésbe. Éppen ezért összedobtam neki egy magyar feliratot, amit az interneten elérhetővé is tettem.

1