2022.01.06 20:24 Filmbarbár Olvasottság: <100x
2

Sajátos mikrovilág

Az Univerzum című osztrák ismeretterjesztő sorozat egyik legkorábbi epizódja nem túl távoli vidékre kalauzolja el a nézőt, "mindössze" Schönbrunnig jut el. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a "szomszédban" ne lenne bőségesen látnivaló, amit ez a film is tanúsít. Schönbrunn több szempontból is izgalmas hely, hiszen mind a palota belseje, mind az épületet körülvevő kastélypark rengeteg élménnyel és felfedeznivalóval szolgálhat a nyitott szemmel járó érdeklődő számára. A film főként a 18.

század második felének és a 19. századnak az eseményeire összpontosít, ami kétségtelenül Schönbrunn fénykora volt, ugyanakkor viszont nekem így egy kicsit hiányérzetem volt, hiszen viszonylag keveset tudhattunk meg arról, hogyan is alakult ki egy kis forrás kútfeje környékén egy hatalmas császári-királyi rezidencia. (És valahol azért érezhető a műből a nosztalgia is, az elvesztett nagyhatalmi pozícióhoz való ambivalens-ironikus viszonyulás.) Persze így is számtalan látványos képpel örvendezteti meg a nézőt a film, bejárhatjuk a palota zugait, az állatkertet, a parkot, láthatjuk az ottani alkalmazottak mindennapi munkáját, illetve a Schönbrunnban pihenést és kikapcsolódást kereső tömegek kavargását. Számomra külön élményt nyújtott, hogy az egyik kedvenc színészem, Peter Ustinov volt a "házigazda", aki itt sem puszta "műsorvezetőként" szerepelt, hanem némi egyéniséget és színészmesterséget is belevitt az előadásába.

Sajátos mikrovilág

A film segítségével legalább képzeletben eljuthattam Schönbrunnba, de azért egyszer jó lenne személyesen is látni ezt a sajátos mikrovilágot.

dokumentum

Schönbrunn - egy szép nyári palota közvetlenül Bécs határában. Oly szépséges, mint a fertődi kastély, ahol egykoron Haydn élt és zenélt. Németül a "schön" azt jelenti, hogy... több»

2