2022.01.16 10:36 Lubi Olvasottság: <100x
4

Metakrimi a TV-vásznon

A 101-es gyilkosság egy igazán csavaros, önreflexív krimi, TV-re szánt minőségben előadva. Míg manapság a kisképernyőre szánt alkotások produkciós értéke is a mozifilmekével vetekszik, addig ez a '90-es években még közel sem volt így. A Gyilkos sorok vagy a Columbo képi világával és díszleteivel egy lapon említhető 101-es gyilkosság mégis tartalmas, bár felejthető esti kikapcsolódás a műfaj kedvelőinek.

Pierce Brosnan egy bestseller krimiszerző egyetemi tanárt alakít. Krimiírásról szóló kurzusa alatt megtanítja diákjait, hogy gondolkozzanak egy gyilkos fejével. Házi feladatként a lehetetlennek tűnő tökéletes gyilkosság kitervelését adja fel. Valaki úgy tűnik mégis jelesre fog vizsgázni, és megoldja a feladatot. Csakhogy az elkövetett gyilkosság magát a tanárt, Brosnan karakterét keveri gyanúba.

Metakrimi a TV-vásznon

A gyilkosságból adott leckék, a bűvésztrükként prezentált írási gyakorlatok és a motivációk fontosságának kifejtései mind áthallásossá teszik ezt a fordulatokban gazdag "ki tette?" típusú történetet. A forgatókönyvíróként Oscar-díjat nyert Bill Condon rendező neve olyan kritikai, és közönségsikerfilmek alkotójaként vált híressé, mint az Érzelmek tengerében, a Kinsey, a Chicago vagy éppen az Alkonyat-széria befejező részei. A 101-es gyilkosság a rendező második egészestés filmjeként készült, mégis magán hordozza már Condon forgatókönyvírói tehetségének nyomait, ha a vizuális ábrázolásmód terén nem is olyan kifejező az alkotás.

A 101-es gyilkosság krimijében nem is annyira a tettes leleplezése, mintsem az odáig vezető út önreflexiói és a nyomozási folyamat hátterének megvilágítása kerül a középpontba. A főhős gyanusítottként épp az általa tanított szituációkat éli át, így sikeresen képes túljárni a gyilkos eszén. Kár, hogy a megvalósítás kevéssé tükrözi ezt az ígéretes metatörténetet.

misztikus | thriller

Charles Lattimore egyetemi tanár, bűnügyi regényírást oktat. Hallgatói rajonganak érte, ám az egyik előadását túlságosan komolyan veszik. Gyilkosság történik az egyetemen, s... több»

4