2022.03.03 21:20 Anti007 Olvasottság: 1126x
4

Magukra maradtak...

Igaz történetet mesél el az amerikai-dán koprodukcióban készült kalandfilm.

Az ilyen filmeknek (amiknek ismerhetjük a történetét) annyi negatívuma van, hogy maga a sztori végkifejlete adott. Mégis tartogathat meglepetéseket, illetve főleg az ilyen "túlélőfilm", méghozzá annak ellenére, hogy a legfelkavaróbb dolgokra készülhetünk, mindig kíváncsisággal vonz bennünket.

Magukra maradtak...

Ketten A jég ellen (Ejnar Mikkelsen) című könyv alapján készült film, két felfedező küzdelmét mutatja be a túlélésért, akik egy expedíció során magukra maradnak.

1909-ben játszódik a film, amiben az expedíciót vezető Mikkelsen kapitány (Nikolaj Coster-Waldau) be akarja bizonyítani, hogy Grönland két különböző sziget, így megakadályozva az USA-t, hogy rátegye kezét a két szigetre.

A kalandvágyó fiatal hajógépész, Iver Iversen (Joe Cole), aki valójában a Titanicról lemaradva keveredett az Alabama legénységéhez, önként jelentkezik az expedícióra a kapitány mellé. A páros eleinte (főleg inkább a kapitány) távolságtartó, de persze idővel csak egymásra számíthatnak, így közelebb kerülnek egymáshoz. A küldetés sikerrel jár, ám túl sok időt vannak távol, a legénység az életben maradásukban kételkedve magukra hagyja őket. Az igazi megpróbáltatások ezután következnek, pedig maga az expedíció is kemény próbatétel volt.

A napok egyre hosszabbodnak, a valóság és a fantázia idővel kezd egybemosódni, bizalmatlanságot és paranoiát szülve...

Bár a történetet nem ismertem, de a cím alapján sejtettem, nehéz film lesz... Ilyenkor mindig elgondolkozom, most épp lelkileg is kész vagyok erre? Nagyon ki fog csinálni, nyomasztó lesz? Belevágjak? Azt kell mondjam, hogy annak ellenére (főleg állatbarátként) kemény a film, mégsem húzott le az életről. A filmet Izlandon és Grönlandon forgatták, ezek a forgatási helyszínek bámulatosak! A karakterek nagyon jól működnek, és abszolút életszerű a játékuk, idővel pedig teljesen magával ragad a mozi.

Sok csavart nem várhatunk a sztoritól,

de ennek ellenére leteszi az asztalra, amit kell, és biztos vagyok benne, hogy sokan nem vágnának bele hasonló felfedezésbe.

Részemről mindenképp ajánlom a filmet, főleg azoknak, akik kíváncsiak a túlélésért való emberi erőre, küzdelemre és barátságra.

dráma | kaland | történelmi

1909-ben két felfedező az életéért harcol, miután hátrahagyta őket dán felderítőcsapatuk Grönlandon. Az expedíció célja az volt, hogy bebizonyítsa, Grönland sziget, amit a... több»

4