2022.03.28 19:51 Anuika Olvasottság: 286x
4

Néma hangok ölelése

Milyen lehet ép hallású tinédzserlánynak lenni egy siket családban? Az alapvető kommunikációs nehézségeken és a szituációkból adódó félreértések végtelen lehetőségein túl a Coda szívhez szóló története a kirekesztettségről mesél nekünk.

A fiatal hősnő saját útjait szeretné járni. Lázadó tinédzser voltát azonban hamar ki kell nőnie, mivel családjának szüksége van rá. Ugyanis nem csak az állandó tolmácsuk ő, de fülük és hangjuk is a különböző helyzetekben. Legyen szó egyszerű iskolai ügyekről vagy a szülők megélhetését jelentő munkamegbeszélésekről. Mindeközben hősnőnk énekesi karrierről álmodik, amit a siket szülők még annyira sem foghatnak fel, mint más felnőttek saját tinigyermekük vad álmait.

Néma hangok ölelése

A Coda kissé matinészerű története a felszínen egy érzelmes felnövéstörténet, aminek mégis markáns társadalmi kötődései és összetettebb üzenete is van. A kirekesztettség kérdését egyrészről a siket közösség példáján keresztül érzékelteti, de ez a motívum szabadon továbbörökíthető bármilyen más kisebbségre is. Így a problémát fonákjára fordító történet a teljesen egészséges hősnőt és az ő fejlődéstörténetét teszi ki az elveszettség érzésének. Ráadásul az eleve labilis életkorba érő lány természetes lázadása is a kívülállásának vonatkozásait erősíti.

A Coda zseniális alakításokkal tálal egy valóban jóérzésű, kedves történetet. Ráadásul az alapjául szolgáló francia filmnél jóval földhözragadtabb gesztusokkal és tűpontos kivitelezéssel finomhangolja az átvett történetet. Így a Coda, ha nem is minden idők legemlékezetesebb Oscar-fődíjasa, kiérdemelten vehette át a díjat az ide mezőnyben.

84 Coda  (2021)

dráma | zenés

A 17 éves Ruby CODA-ként (Child of Deaf Adults - Siket Szülők Gyermeke) az egyetlen halló ember családjában. Az iskola mellett szüleinek és testvérének segít halászati... több»

4