2022.06.02 23:07 Kóborló Olvasottság: 2074x
7

Szörnyek a föld alól

Pár hete olvastam azt a sajnálatos hírt, hogy elhunyt a Tremors - Ahová lépek, szörny terem című film egyik főszereplője Fred Ward (1942-2022). Mivel az én emlékezetemben is egy kiváló színész volt, ezért arra gondoltam, miért is ne nézném újra, az egyik legemlékezetesebb szerepét számomra (főleg úgy, hogy fiatal koromban még kimondottan szerettem is ezt a filmet, de azóta rengeteg év eltelt már, és egyáltalán nem tudtam azt, hogy ennyi év elteltével, miként is vélekednék eme produkcióról). Így sok évre az első megtekintése után, a napokban újra megnéztem a filmet és azt kell hogy írjam, hogy én még mindig nagyon kedvelem ezt a teljesen szerethető filmecskét. Na de lássuk egy kicsit részletesebben, hogy mit is tartogat a Tremors - Ahová lépek, szörny terem című alkotás.

Véleményemet azzal kezdeném, hogy maga a film műfaji besorolásával, nem igazán értek egyet, mármint hogy egy horror-komédia lenne (bár tagadhatatlan tény, hogy megtalálhatóak benne horrorisztikus elemek is, de ha így nézzük, akkor akár az 1984-es Szellemirtókat is besorolhatnánk a horrorisztikus filmek közé, mégse tesszük). Számomra a Tremors, sokkal inkább a fantasy-kalandfilm és egy teljesen kortalan, szinte már-már klasszikusnak számító produkció, aminek bőven megvannak a hibái, de mégis maximálisan szerethető és élvezhető filmélményt biztosít.

Szörnyek a föld alól

Mint írtam, egyáltalán nem egy hibátlan alkotás, mert szinte minden aspektusába bele lehetne kötni, és egyben kritizálhatnánk is, de ezt mégse teszem meg vele, mert szórakoztató mindaz, amit láttam (és hát ez a legfontosabb egy filmnél, szerintem).

Pár dolgot mindenképp érdemes azért kiemelni ebből a produkcióból. Az egyik kiemelésre érdemes dolog, maga a helyszín választása. Számomra talán ez volt az első olyan dolog a filmnél, ami egyből beszippantott annak idején, és most is, hisz annyira szerves részét képezi a filmnek, mint akár a története, vagy akár a szereplők. Egy másik mindenképp említésre érdemes szeglete a filmnek, hogy a két főhős (Kevin Bacon és Fred Ward), maximálisan kedvelhető és működőképes karakter volt mindvégig (bár én a további karakterekkel is teljesen meg voltam elégedve).

Sok helyen olvastam, hogy a története talán túl egyszerű, amivel én is egyetértek, de valahogy egy percre sem válik ez egy zavaró tényezővé a filmnél. Továbbá sokan kissé negatívan vélekednek, a filmbéli lényekkel kapcsolatban is, de jómagam, még ezen sem tudtam fennakadni, régen sem és most sem. Ami talán némi negatívumként szolgált számomra a film alatt, az a zenei aláfestés, ami annyira azért nem passzol a film hangulatához.

Mindent egybevetve, a Tremors - Ahová lépek, szörny terem című film, egy nagyon is hangulatos darab, ami számomra képes volt nosztalgiát is szolgáltatni, ezen dolgok összességével pedig mindenképp ott a helye a kedvenceim közt.

horror | vígjáték

SkyShowtime (2023.02.14.)

Egy kisváros lakóit furcsa, ismeretlen és titokzatos lények tizedelik. Hamarosan kiderül, hogy föld alatt élő mutáns férgekről van szó, amik ráadásul meglepően intelligensek.... több»

7